Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/martin-jonsson-total-omritning-av-den-svenska-dagstidningskartan/

Ekonomi

Martin Jönsson: Total omritning av den svenska dagstidningskartan

Stampen blir halvnorskt, familjen Ander flyttar fram positionerna i den västra regionen och finansfamiljerna som räddade Göteborgs-Posten kliver tillbaka i en minoritetsroll. Det överraskande beskedet fullbordar en vår då den svenska dagstidningsbranschens karta ritats om mer än den gjort på nära 15 år.

Rätta artikel

Spekulationerna har varit intensiva de senaste veckorna. Tidningen Medievärlden har rapporterat om akut likviditetskris i Stampen Media, bolaget där tidningsverksamheten för Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Bohusläningen, Strömstads Tidning, TTELA och en del gratistidningar numera ligger. Detta tillbakavisades av Stampens ledning, men uppgifterna om att förhandling om ett övertagande pågått har fortsatt att läcka ut. Spekulationerna handlade om de ägare som oftast brukar förekomma i liknande diskussioner: Schibsted, Bonnier News och danska JP-Politikens hus.  Rykten om en prislapp på runt 150 miljoner kronor har också cirkulerat.

Men det blev ett annat utfall. I dag kom beskedet att ett nytt konsortium, PNV Media, tar över 51 procent av ägandet   i Stampen Media. De betalar 60 miljoner i en riktad nyemission, för att förstärka bolagets ekonomi, och ytterligare 98 miljoner för aktierna, vilket är mer än de flesta antagit att ett köp skulle landa i.

Bakom PNV Media står tre bolag: norska lokaltidningskoncernen Polaris är huvudägare, med 70 procent av innehavet. Polaris ägs till 29 procent av Schibsted, som därmed är med på ett litet hörn i affären – men mycket mindre än de flesta väntat sig. De andra två delägarna i PNV är NWT, med familjen Ander, som därmed fortsätter sin tradition av strategiskt minoritetsägande i svenska och norska tidningsföretag (de äger ju också 26 % av Polaris), och VK Media, som bland annat ger ut Västerbottens-Kuriren, med en mindre post.  Dessa tre tidningsföretag förlorade för två månader sedan budstriden om Mittmedia till Bonnier News, men nådde nu alltså hela vägen i förhandlingarna.

Logiskt? Väntat? Ja och nej. Det är lätt att förstå NWT:s del i affären: för relativt lite pengar får man en starkare position i regionen och slipper se sig klämda mellan andra storägare. För Polaris är affären inte lika självklar: det är en stark lokaltidningskoncern, men Stampen-köpet handlar inte om utpräglade lokaltidningar som det gjorde i fallet Mittmedia: här får man i stället ansvaret för en storstadstidning, med svajig ekonomi, vilket är en annan sorts utmaning. 

Om uppgifterna om svagt kassaflöde i Stampen stämmer, vilket nyemissionen är ett tecken på, är det uppenbart att finansfamiljerna bakom Ernström Kapital, Stena Finans med flera, som tog över ägarmajoriteten så sent som i december (de klev in i Stampen med en minoritetspost 2016 efter rekonstruktionen där fordringsägarna skrev av mer än en miljard i skulder) – inte varit intresserade av att skjuta till nytt kapital. Det kan förstås tolkas som att de är osäkra på bärkraften i verksamheten. Nu får de en minoritetspost och försvinner i praktiken ut som aktiva ägare, liksom familjen Hjörne.

Affären är kulmen på en period som måste beskrivas som den mest dramatiska i svensk dagspress sedan 2005, då försäljningen av Centertidningar, för 1,8 miljarder, skapade ett helt nytt maktfält i branschen: från väst till norr. Av det maktfältet finns nu inget alls kvar: Mittmedia är i Bonnierhänder, Stampen blir halvnorskt och familjen Hjörne har i praktiken abdikerat.

Den stora frågan nu är vad dessa båda nya storägare av svensk lokapress tänker göra med sina innehav. Polaris, NWT och VK är kända för att vara långsiktiga, försiktiga och sparsamma ägare. Det kan innebära mer rationaliseringar och neddragningar. Annonsmarknaden för storstadstidningar ha varit mycket kärv det senaste halvåret och risken är uppenbar för att likviditeten kan förbli ansträngd även om det kortsiktigt skjuts till mer pengar. 

I vilket fall som helst är det en stor förändring. Svensk dagspress har fått en ny ägarkarta, som inte riktigt blev så som någon förväntat sig. Det ska bli spännande att följa.