Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Massbeställning av fondbytesblanketter skapar kaos

Pensionsmyndighetens ärenden försenas då fondförvaltare massbeställer blanketter som används för att lura kunder att byta fonder, skriver Svenska Dagbladet.

Runt 240.000 fondbytesblanketter har beställts från Pensionsmyndigheten den senaste tiden, vilket har lett till att myndigheten tvingats stoppa möjligheten att beställa blanketterna via hemsidan.

– Vi får problem att skicka ut beslut och andra handlingar som är viktiga, exempelvis besked till pensionärer, eftersom vi måste skriva ut och posta en massa fondblanketter, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten till tidningen.

Fondförvaltare ringer upp privatpersoner och vill att de ska byta till fonder de säljer inom premiepensionssystemet. I vissa fall får säljaren det att framstå som att de ringer från Pensionsmyndigheten. Pensionsspararen får sedan en fondbytesblankett hemskickad, som det står Pensionsmyndigheten på, vilket förstärker bilden av att det är myndigheten som de varit i kontakt med.

Pensionsmyndigheten har nyligen polisanmält två olika fondförmedlare som de menar agerar oseriöst och lurar privatpersoner att byta fonder inom premiepensionssystemet.

Fakta: Premiepensionen

Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen du själv får placera i fonder. Det finns cirka 800 fonder att välja på.

Den största fonden i systemet är AP7 Såfa, som förvaltas av statliga Sjunde AP-fonden. Där hamnar pensionspengarna automatiskt för de som inte väljer någon annan fond.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.