Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Massiv kritik mot höjd skatt

Foto: Roger Turesson

Flera myndigheter och fackorganisationer kritiserar regeringens föreslagna skattehöjningar. Arbetsförmedlingen varnar för att antalet jobb riskerar minska som en följd av förslagen.

Dagens Industri har gått igenom de svar som remissinstanser lämnat på regeringens förslag.

Finansminister Magdalena Anderssons egen expertmyndighet Ekonomistyrningsverket (ESV) konstaterar att skattehöjningarna ”minskar både utbud och efterfrågan på arbetskraft”.

– Flera av förslagen riskerar att minska utbudet av arbete – färre kommer att arbeta. De kommer också leda till minskad efterfrågan på arbetskraft, säger Mats Wikström, generaldirektör på ESV.

Kombinationen av sänkt pensionärsskatt och en återinförd löneskatt för personer över 65 år hotar dessutom den positiva trenden med ökad sysselsättning bland äldre. Myndigheten konstaterar att den beräknade intäkten från skatterna är ”överskattad på både kort och lång sikt”.

Arbetsförmedlingen varnar för att en höjd marginalskatt riskerar ”att minska arbetsutbudet och därmed arbetskraftsdeltagandet”.

Den fackliga centralorganisationen Saco tror att skattehöjningarna kommer leda till att det lönar sig ännu sämre än i dag att utbilda sig. Precis som ESV bedömer Saco att skatteintäkterna som regeringen räknat med överskattas kraftigt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.