Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Massprotest i Spanien

Massprotester i Madrid på söndagen.
Massprotester i Madrid på söndagen. Foto: Dani Puzo / AFP
Hundratusentals människor, många av dem med rödvita fackföreningsflaggor, intog gatorna i 57 spanska städer på söndagen. De deltog i en jätteprotest mot arbetsrättsliga reformer som landets två största fackförbund CCOO och UGT arrangerat.

”Strejk, strejk, strejk”, skanderade demonstranterna i Madrid. Vissa bar banderoller med texten "Nej till den orättvisa, icke-effektiva och värdelösa reformen".

En av de största demonstrationerna sedan den ekonomiska krisen inleddes för fem år sedan fyllde boulevarderna, från tågstationen Atocha till Sol-torget.

Demonstranterna i alla åldrar var högljudda men fredliga.

– Vi måste agera. De börjar så här, sen kommer de fortsätta att inskränka våra rättigheter, sade demonstranten Victor Ogando, arbetslös byggnadsarbetare till AFP.

Reformerna gör det lättare att sänka löner och avskeda anställda. Den nytillträdda konservativa regeringen anser att detta är nödvändigt om landet ska få ordning på sin ekonomi.

Den förra socialistiska regeringen lämnade efter sig ett av EU:s största budgetunderskott. Arbetslösheten i Spanien ligger på 22,9 procent och är en av de högsta i västvärlden. Syftet med nedskärningarna är att ge småföretag möjlighet att återhämta sig från krisen och ekonomiskt utrymme att anställa,
framför allt unga människor.

Men hos många har försämringarna i de spanska trygghetssystemen och skattehöjningar skapat oro och ursinne.

– Tidigare var vi privilegierade, nu har vi svårt att betala våra gasräkningar, sade den 48-åriga läraren Alberto Carillo.

Enligt fackförbunden deltog en halv miljon människor i protesten i Madrid och 400.000 i Barcelona. Polisen gav ingen uppskattning av antalet demonstranter i Madrid men sade att enbart 30.000 deltog i Barcelona.

Spaniens tuffa krisåtgärder

• Spaniens nya konservativa regering började sin tid vid makten i december med skattehöjningar och nedskärningar för ungefär 15 miljarder Euro. Ytterligare 40 miljarder måste sparas för att landet ska nå EU:s underskottsmål.
• Regeringen, med premiärminister Mariano Rajoy i spetsen, har också drivit igenom reformer som bland annat gör det lättare för arbetsgivare att avskeda anställda. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.