Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 11:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/matpriser-stiger-lika-kraftigt-som-pa-80-talet/

EKONOMI

Matpriser stiger lika kraftigt som på 80-talet

Priserna på mat stiger kraftigt och så här stora ökningar har inte skett sedan 1980-talet, enligt SCB.

Det är SCB som i en ny genomgång visar att livsmedelspriserna går upp i en takt som inte setts sedan 80-talet, vilket SR Ekot var först med att berätta.

”1980-talet är fortfarande den tidsepok där livsmedelspriserna ökade som mest”, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

SCB följer och sammanställer varje månad konsumentprisindex, KPI, som visar prisutvecklingen för de varor och tjänster som hushållen konsumerar.

Under de senaste decennierna har KPI och priserna på mat och drycker följt varandra åt, ett tecken på att inflationen är som den ska.

Men nu har livsmedelspriserna ökat mer än inflationen. Från augusti 2021 till augusti i år, har priserna för livsmedel och alkoholfria drycker totalt sett ökat med 14 procent. Det kan jämföras med inflationstakten i augusti som var 9 procent.

Vitkål, margarin, kaffe och mjölk är de livsmedel som har ökat allra mest i pris under året. Vitkål har ökat med nästan 50 procent, medan margarin stigit med runt 40 procent.

Läs mer:

Så kan du navigera i kaosekonomin

Ämnen i artikeln

SCB
Inflationen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt