Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Matpriserna ökar ännu mer

Nils Landgren, pensionär i Stockholm, köper mycket ekologiskt.
Nils Landgren, pensionär i Stockholm, köper mycket ekologiskt. Foto: Magnus Hallgren

Trots att de flesta varor och tjänster blev billigare förra året steg matpriserna med över två procent. Frukt, fisk och mjölk tillhör de livsmedel som har blivit klart dyrare. ”Vi får ställa in oss på att priserna fortsätter öka”, säger professor Ewa Rabinowicz.

De senaste fem åren har de svenska matpriserna ökat mer än dubbelt så mycket som den genomsnittliga prisutvecklingen i samhället, konsumentprisindex. Mellan 2008 och 2013 steg priserna på mat och alkoholfria drycker med 9,7 procent samtidigt som konsumentprisindex ökade med 4,5 procent.

Förra året blev maten 2,2 procent dyrare jämfört med 2012, trots att konsumentprisindex minskade med 0,04 procent. Frukt, fisk, mjölk, ost och ägg tillhör de varugrupper som ökade mest i pris. Däremot var prisökningen på bröd och spannmål liten medan priset på kaffe, te och kakao faktiskt sjönk, enligt statistik från SCB.

Som jämförelse steg priserna på kläder och skor med 0,6 procent, medan boende och transporter till och med blev billigare.

Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel hävdar att det inte helt och fullt går att dra paralleller mellan livsmedelspriser och den allmänna prisutvecklingen. I stället handlar det om tillgång och efterfrågan på världsmarknaden.

– Livsmedelspriserna styrs av den globala prisutvecklingen. Förra året var frukt- och grönsaksskördarna sämre. Även laxproduktionen var sämre, säger vd Karin Brynell.

Mjölkpriset sätts till stor del beroende på världsmarknadspriset på mjölkpulver, menar hon.

– När det går upp kan de svenska mejerierna välja att sälja det som mjölkpulver eller till butikerna. Det driver upp priset.
Globalt sett var emellertid matpriserna 1,6 procent lägre 2013 jämfört med året innan. Men priserna var ändå de tredje högsta som FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO har uppmätt. Kött och mjölk har aldrig varit så dyrt.

Sverige är det fjärde dyraste matlandet i EU. Norge hamnar i topp följt av Schweiz och Danmark, medan Polen har de lägsta matpriserna, enligt de senaste siffrorna från Euro­stat för 2012.

Ewa Rabinowicz, professor i jordbruksekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet, har svårt att svara på varför de globala matpriserna har sjunkit samtidigt som de svenska har ökat. Men hon tror inte att matkedjorna har börjat ta ut överpriser, eftersom konkurrensläget inte har förändrats.

– I stället kan det vara så att enskilda matvaror påverkar svenskt matprisindex på ett annat sätt än det gör globalt. Det kan också vara så att vi importerar mer ekologisk mat som är dyrare, säger hon.

Tiden efter andra världskriget har präglats av kraftigt sänkta världsmarknadspriser på mat, en trend som höll i sig fram till i början på 2000-talet. Därefter har råvarupriserna på världsmarknaden stigit igen. Toppåret var 2011, enligt FAO.

Ewa Rabinowicz menar att vi får sikta in oss på att matpriserna fortsätter öka i framtiden.
– Större befolkning gör att efterfrågan ökar. Dessutom ökar levnadsstandarden, vilket gör att folk köper dyrare varor som kött. Det kostar att producera foder till djuren, säger hon.

Följ @DNEkonomi på Twitter!

Fakta: Det mesta blev dyrare


Så ändrades priserna på mat och alkoholfria drycker från 2012 till 2013, i procent:
Frukt +5,2
Oljor och fetter +4,5
Fisk +4,4
Mjölk, ost och ägg +4,1
Kött +3,6
Grönsaker +2,1
Mineralvatten, läsk och juice +2
Bröd och spannmålsprodukter +0,08
Kaffe, te och kakao –5,7

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.