Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 11:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/mats-qviberg-koper-tillbaka-konkursdrabbade-mq/

Ekonomi

Mats Qviberg köper tillbaka konkursdrabbade MQ

Mats Qviberg köper tillbaka MQ.
Mats Qviberg köper tillbaka MQ. Foto: Magnus Hallgren

I mitten av april försattes klädkedjan MQ i konkurs. Nu har den tidigare storägaren, finansmannen Mats Qviberg, köpt tillbaka bolaget. Redan på lördagen öppnar butikerna på nytt. 

– I takt med att bolag försvinner så kanske det finns ett utrymme för MQ. Det är min gissning, annars hade jag inte gått in i det här, säger Mats Qviberg till DN. 

2020-05-09 09:35 Artikeln har uppdaterats. 

Den 16 april ansökte MQ om konkurs för klädkedjan. Anledningen var en kraftigt minskad försäljning för bolaget. 

– Det är ett djupt beklagligt besked som styrelsen tvingats fatta, inte minst för vår personal, våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt vi kunnat för att möjliggöra en fortsättning av verksamheten men under rådande omständigheter får vi inse att det tyvärr inte är möjligt, sade då Ingvar Larsson, VD för MQ i ett pressmeddelande. 

Men på lördag ska butikerna åter öppna. Finansmannen Mats Qviberg, en av MQ:s tidigare största aktieägare, köper tillbaka bolaget från konkursboet.

Mats Qviberg säger till DN att han tror att det är en bra affär. 

– Och så har vi ett ansvar för de tusen anställda. Och kunden efterfrågar den här typen av butiker, kanske inte så mycket i Stockholm som i större landsortstäder. 

Branschen svajar ju just nu? 

– Absolut. Och det är då man ska köpa bolag och inte sälja. Det är väldigt tungt just nu men det går väl över det här med corona. I takt med att bolag försvinner så kanske det finns ett utrymme för MQ. Det är min gissning annars hade jag inte gått in i det här. 

Mats Qviberg säger att han tror att bolaget har möjligheter att överleva, nu när det är ett skuldfritt bolag. 

– Vi var ju lite svårt skuldsatta efter köpet av Joy tidigare, säger Mats Qviberg. 

Nu ska bolaget satsa på ”smart casual” säger den nye ägaren: Kläder som fungerar för alla eventualiteter från jobb till gym till bridgekvällar. 

Man kommer också att satsa mer på näthandel. 

– Absolut. Det har kanske varit MQ:s svaghet att man varit sen med det, och det gäller andra bolag också. Men de som inte satsar på det kommer bli kraftigt efter. 

Mats Qviberg har tidigare gjort omtalade förvärv. I februari 2017 köpte han upp mediebolaget Metro genom bolaget Custos. Bara tre månader senare sålde han alla sina aktier i Custos för en krona. 

Den korta perioden som medieägare uppmärksammades. Särskilt den intervju med Nyheter Idag som Mats Qviberg gjorde, där han beskrev en av medarbetarna på den nyförvärvade tidningen som ”en typisk stalinist som vi borde bli av med”.

Mats Qviberg var också tidigare ägare till HQ bank sedan 90-talet. Finansinspektionen återkallade tillstånden för banken 2010 då man menade att överlevnaden riskerades på grund av de stora riskerna. En förundersökning om grovt svindleri inleddes 2010 - men i juni 2016 friades samtliga anklagade från misstankar. 

I mars 2011 pekade den nya styrelsen i HQ AB ut bland andra tidigare ordförande Mats Qviberg som ansvarig för haveriet i HQ Bank. En stämningsansökan lämnades in i juni samma år. Huvudförhandlingen i tvistemålet inleddes den 8 november 2016 och pågick till juni 2017.

Skadeståndskravet ogillades och när beskedet kom i december 2017 skrev Mats Qviberg på Twitter: 

”Sådär, då hoppas vi att det här är över nu. Glädjande att tingsrätten gick på vår linje även om det - i likhet med brottmålet - var väntat. Har en stark önskan om att aldrig sätta min fot i en rättssal igen. Nu är det fullt fokus på Öresund och nya spännande affärer!”

Rättelse: I en tidigare version av artikeln hade datumet för när huvudförhandlingen i tvistemålet inleddes blivit fel.