Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mats Qviberg lämnar Metro

Mats Qviberg.
Mats Qviberg. Other: Magnus Hallgren

Mats Qviberg har sålt alla sina aktier i investmentbolaget Custos för en krona, rapporterar Svenska Dagbladet. Därmed släpper finansmannen sitt innehav i Metro och Realtid.

Enligt Svenska Dagbladet har Qviberg förlorat 70 miljoner kronor på affären.

– Jag är jättenöjd med affären även om det blev väldigt kort och dyrt, säger Mats Qviberg till SvD.

I februari köpte Mats Qviberg genom Custos Metros nordiska del från Kinnevik. Tidigare hade han köpt 25 procent av aktierna i nyhetssajten Realtid.

Läs också: ”Jag gav Qviberg två val”

Mats Qvibergs korta tid som medieägare har fått stor uppmärksamhet, inte minst intervjun med högerpopulistiska sajten Nyheter Idag förra helgen, då Qviberg beskrev en av Metros medarbetare som ”en typisk stalinist som vi borde bli av med.”

Med i intervjun var också Metros styrelseordförande Christen Ager-Hanssen som då sa att han såg ett framtida samarbete mellan de båda tidningarna som något önskvärt. Ett uttalande han ångrade när DN intervjuade honom någon dag senare.

Nu blir det Ager-Hanssen som köper Qvibergs aktier i Custus och därmed Metros och Realtids. Mats Qviberg fick en krona för sina aktier.

På frågan SvD:s fråga om varför han säljer sina aktier svarar Mats Qviberg:

– Jag gav mig in i det här projektet medveten om att det skulle väcka uppmärksamhet. Däremot var jag inte beredd på hur stort personfokus det skulle bli på mig, och det är varken bra för Öresund (Mats Qvibergs investmentbolag) eller Metro.

Läs också: ”Fel av mig att ställa upp”

Metros chefredakör, Staffan Erfors, säger till DN att ha tycker att det som nu hänt är bra för Metro:

– Det här blev bra både för Mats Qviberg och för Metro så det var en rimlig åtgärd och vettig. Nu blir det lättare att gå vidare för Metro, att fortsätta det arbete som vi har påbörjat.

Läs också: Mats Qviberg vill sparka en journalist på Metro

Har Qvibergs uttalanden varit ett problem för Metro?

– Det är klart det har varit, det är bara att följa det som hänt, säger Staffan Erfors.

I ett sms till DN skriver Mats Qviberg: ”Borta på middag. Läs på mitt Twitterkonto. Där står allt.”

På Mats Qvibergs Twitterkonto finns just nu bara en länk till artikeln i SvD.

I ett senare sms skriver Qviberg kort på frågan om han vill uttala sig om det som hänt: ”Det kommer jag inte göra. Färdig med media.”

Tidigare krönika: Birgitta Forsberg: Osäkert om Qviberg blir en bra medieägare

Tidigare reportage: Domens dag i HQ-kraschen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.