Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Max varnar för S och V

Hamburgerkedjan Max varnar i ett brev till sina anställda för vad som kan hända om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer till makten. ”Det vore en fullständig katastrof”, skriver vd och vice vd .

Januaris månadsbrev till de närmare 1.700 anställda beskriver ett företag som fortsätter att expandera och som har en omsättning på 1,6 miljarder om året. Brevet är undertecknat av företagets vd Richard Bergfors och vice vd Christoffer Bergfors och uppmärksammades först av sajten Alliansfritt Sverige.

I slutet av brevet varnar de båda för vad som kan hända om Alliansen skulle röstas bort vid höstens val:

”Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore en fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer att få stora konsekvenser för vår tillväxt.”

Restaurangmomsen sänktes från 25 procent till 12 den 1 januari 2012.

Kritiken mot Maxchefernas brev har varit hård. Flera twittrare konstaterar att det är fel av ett företag att tala om för sina anställda hur de ska rösta. Andra skriver att de nu ätit sin sista Maxburgare: ”Vidrigt”, ”Ätit min sista Max” och ”Är ni det 5:e allianspartiet?” är några av kommentarerna.

Maxkoncernen går med en vinst på 126 miljoner kronor varav 100 miljoner delas ut till aktieägarna Curt Bergfors, Richard Bergfors och Christoffer Bergfors samt 14-årige Wilhelm, skrev Dagens Industri i en artikel förra sommaren.

DN har sökt Richard Bergfors för en kommentar men Max-koncernen har inte återkommit.

@DNEkonomi finns på Twitter. Följ oss gärna!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.