Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

McDonalds-anställda i Metoo-strejk på cheeseburgarens dag

00:59. I flera städer i USA pågick igår demonstrationer och strejker för att uppmärksamma snabbmatskedjan på sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Vid lunchtid på tisdagen gick anställda på snabbmatskedjan McDonalds ut i en historiskt första rikstäckande endagsstrejk mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Företaget använder sig av samma advokatfirma som försvarar filmproducenten Harvey Weinstein.

På tisdagen firade USA nationalrätten cheeseburgarens dag. Vid lunchtid avbröts firandet när anställda på snabbmatskedjan McDonalds gick ut i strejk mot sexuella trakasserier och bristande arbetsvillkor. I tio amerikanska städer lämnade anställda sina arbetsplatser.

Strejken backas av MeToo-uppropet Time's up och Fight for $15, som jobbar för att öka löner inom lågbetalda jobb.

Längs gatorna i New Orleans och i många andra städer marscherade nuvarande och före detta anställda med ”MeToo” tejpat för munnen. I Chicago hölls en presskonferens om larmen om sexuella trakasserier. Aktivister över hela landet protesterade med målet att sätta press på att företaget ska tag i problemet.

Ett tiotal anmälningar om sexuella trakasserier har i maj lämnats in av anställda till USA:s kommission för lika behandling på arbetsplatsen, EEOC. Anklagelserna har inkluderat tafsanden, olämpliga kommentarer från arbetsledare och bestraffningar för att man har sagt emot, skriver Bloomberg. 2016 inkom 15 anmälningar mot McDonalds.

Den nationella organisationen för kvinnor och Nationella kvinnorättscentret har enligt Bloomberg påstått att arbetstagare på McDonalds butiker ”utsätts för betydande sexuella trakasserier”.

Initiativet till tisdagens strejk inleddes av ”kvinnokommittéer” som skapats av de som larmat om upplevda sexuella trakasserier och andra kvinnliga anställda.

I ett mejl till AP försvarar McDonalds sina aktioner mot de trakasserier som riktas mot anställda på företaget. Där skriver man att det finns både rutiner och utbildning för att förhindra sexuella trakasserier på deras restauranger.

Förra veckan sade företaget att man ska ta in experter för att hjälpa till att utveckla rutinerna ytterligare. 

Som svar på den senaste tidens kritik angav McDonalds att man kommer inleda ett samarbete med Seyfarth Shaw at Work, samma advokatbyrå som just nu försvarar den våldtäktsanklagade tidigare filmmogulen Harvey Weinstein som lade grund för hela MeToo-rörelsen.

Tanya Harrell som är en av initiativtagarna till tisdagens strejk och en av de som anmält arbetsplatsen till EEOC är kritisk till deras åtaganden.

– De vill att folk ska tro att de bryr sig men det gör de inte, säger Tanya Harrell till AP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.