Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Med flit och lite hjälp fick Tirham sitt drömjobb

Other: Magnus Hallgren

Ekonomen Tirham Shakila från Bangladesh trodde aldrig att hon skulle få ett jobb som motsvarar hennes utbildning i Sverige. Men efter en intensivkurs i svenska, praktik och hjälp av en mentor har hennes dröm att jobba på bank gått i uppfyllelse.

Det är svårt att komma in i det svenska samhället. Den frasen upprepar 24-åriga Tirham Shakila flera gånger när vi träffas på Swedbank finans kontor på Stora Essingen. Ändå är hon ett lysande exempel på att det med flit, ambition och lite hjälp är fullt möjligt.

För två år sedan landade hon i Sverige. Den enda hon kände var sin man. Hur man söker jobb här, var man handlar och kulturen var helt okänd för henne. Från Bangladesh hade hon en fil kand i ekonomi i bagaget.

– Men jag saknade arbetslivserfarenhet. Så jag tänkte: det här blir inte lätt. Om jag inte kan språket, inte har något nätverk och ingen arbetslivserfarenhet, hur ska jag då få jobb, frågade jag mig.

Det första hon bestämde sig för var att lära sig språket genom en intensivkurs för akademiker på SFI som pågår i nio månader. Där fick hon upp ögonen för fackförbundet Jusek, som besökte en lektion. Tirham Shakila blev nyfiken och tog kontakt med organisationen. Genom den fick hon en mentor som kunde hjälpa till att skriva cv och personliga brev. Dessutom fick hon tipset om att man kan börja med att göra praktik någonstans. Så samtidigt som Tirham Shakila studerade hann hon med två praktikplatser. Det var då språket började flyta på riktigt.

– Men det var svårt, ibland grät jag bara. Jag gick i skolan på förmiddagarna, gjorde praktik på eftermiddagen och studerade kvällar och helger. Men allt går om man tror på det.

Nu har Tirham Shakila anställning som konsult för Swedbank. När hela banken flyttar huvudkontoret till Sundbyberg hoppas hon få fast jobb på banken. Det lyser i ögonen när hon talar om arbetsuppgifterna, som bland annat handlar om att hantera låneansökningar. Det var på bank hon drömde om att jobba och nu är hon där.

Själv är hon inte oroad för sitt uppehållstillstånd eftersom hon kan ansöka som medsökande till sin man. Men hon tror det vore bra om de som studerar får permanent uppehållstillstånd.

– I dag krävs det att man har en anställning. Då blir det lätt att man ansöker om ett enklare jobb på exempelvis en restaurant, i stället för ett arbete man är utbildad för.

På frågan om hon nu känner sig som en del av det svenska samhället svarar hon snabbt:

– Absolut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.