Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Medas storaffär ger guldregn över aktieägarna

Styrelsen för det svenska läkemedelsbolaget Meda rekommenderar aktieägarna att säga ja till amerikanska Mylans bud på aktieuppköp, enligt ett pressmeddelande. Det blir guldregn över majoritetsägaren Stenasfären – och flera stora svenska fonder som är storägare i Meda. Nu rusar aktien på börsen.

Medas aktiekurs rusade med 75 procent och stod på drygt 150 kronor strax efter att börsen öppnat på torsdagsmorgonen.

Det beror på uppköpsbudet från amerikanska Mylan, som Medas styrelse rekommenderat att aktieägarna accepterar.

Budet, närmare tio miljarder dollar, cirka 84 miljarder svenska kronor, är ett av de största som lagts på ett svenskt bolag. Mylan bjuder 165 kronor kontant per aktie, vilket är nästan dubbelt upp mot aktiekursen på onsdagen, som stängde på 86 kronor.

Meda är läkemedelsbolaget bakom Treo och munvattnet SB12. De mest sålda produkterna är dock Dymista, en nässprej mot allergisk rinit, Dona mot artros och det antiseptiska medlet Betadine.

För Mylan är det bland annat samordningsvinster som hägrar, enligt hälsovårdsanalytikern Johan Unnerus på Swedbank.

- De pratar ju om 350 miljoner dollar i synergier fram till 2018, säger han.

USA-bolaget är även ute efter Medas traditionellt starka kassaflöde, enligt Unnerus.

Tidigare har Meda sagt nej till Mylans frierier. I april 2014 avvisades bud från den amerikanska läkemedelsjätten. Då hävdade vd:n Jorg-Thomas Dierk att Meda absolut inte ville köpas upp av konkurrenten, utan snarare själva siktade på att expandera.

– Antingen äter du eller blir äten. Jag tycker att det är ganska logiskt att vi fördrar att äta och inte ätas, kommenterade han då det negativa beskedet till Mylan.

För miljardären och Stenasfärens ägare Dan Sten Olsson, som är majoritetsägare i Meda med över 75 miljoner aktier, betyder affären ett tillskott på ungefär 12,5 miljarder kronor.

Klirr i kassan blir det också för Swedbanks och Handelsbankens fonder som är storägare med drygt 15 respektive 7 miljoner aktier. Det ger dem 2,5 respektive 1,2 miljarder.

Läkemedelsföretaget är i Sverige mest känt för produkterna SB 12 och Treo.

Fakta Meda

Medas bokslut i siffror

2015 (2014)

Omsättning: 19.648 (15.352)

Rörelseresultat: 2.719 (1.487)

Resultat efter skatt 1.192 (402)

Resultat per aktie 3:22 kronor (1:23 kronor)

Utdelning per aktie 2:50 kronor (2:50 kronor, förslag)

(Miljoner om inget annat står.)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.