Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Medborgarlön prövas i Finland

Finland utreder medborgarlön som alternativ till bidrag. Inkomsten ska ersätta sjukpenning, försörjningsstöd och arbetslöshetsersättning och beräknas uppgå till motsvarande 7.500 kronor, skriver Dagens Industri.

Redan i nuvarande koalitionsregeringens regeringsförklaring stod att Finland kommer att genomföra försök med basinkomst. Finlands motsvarighet till Försäkringskassan, Folkpensionsanstalten, har nu fått i uppdrag av statsminister Juha Sipilä att utreda basinkomsten och hur det skulle fungera.

Ett försök i begränsad skala ska genomföras 2017–2018 och sedan utvärderas 2019. Försöket med basinkomsten ska utvärdera om det kan avhjälpa fattigdomen, förenkla byråkratin och samtidigt uppmana till arbete. Ersättningen ska inte vara så pass hög att den underminerar människors arbetsvilja.

– Finland har haft det extremt tufft länge och det här kan vara ett sätt att försöka sprida inkomsterna. Jag tror också det är ett sätt att lyfta efterfrågan och skapa lite inflation, säger Roger Josefsson, chefsekonom på Danske Bank till Dagens Industri.

Politiskt skapar iden om basinkomst splittring i Finland, Vänsterförbundet, De gröna, Centern och nationalistiska Sannfinländarna är positiva. Konservativa Samlingspartiet är emot basinkomst och således är regeringen delad inför frågan eftersom Centern och Sannfinländarna är för, skriver DI.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.