Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Media Markt känner ingen skuld

Media Markt planerar att öppna fyra nya varuhus i år.
Media Markt planerar att öppna fyra nya varuhus i år. Foto: AFP
Tyska Media Markts aggressiva inbrytning på den svenska marknaden är en av huvudorsakerna till Onoffs konkurs. Media Markts marknadschef Johan Rosenblom flaggar för fortsatt kraftig expansion.

– Vi expanderar starkt i år med fyra nya varuhus och vi kommer att fortsätta så i ett antal år framöver.

TT: Känner ni er skyldiga när Onoff nu går omkull?

– Skyldiga till god konkurrens? Det vet jag inte. Vi tycker att vi gör ett bra jobb på marknaden.

Rosenblom beklagar att Onoffs anställda drabbas men säger att "i slutändan är det konsumenten som bestämmer".

TT: Men nästan ingen tjänar pengar i branschen, är det sund konkurrens?

– Den konkurrenssituation som är och har varit på den svenska marknaden är extrem. Sedan är det också en fråga om att aktörerna måste lära sig att tjäna pengar under de förhållanden som råder. Det är ett ständigt kostnadsfokus och ett ständigt fokus på att skapa så mycket intäkter som möjligt.

TT: Ni förlorar mest pengar.

– Det vet jag inte riktigt. Men vi har definitivt investerat väldigt mycket i den svenska marknaden.

Johan Rosenblom vill inte spekulera i utfallet av Onoffs konkurs, och kommenterar inte om Media Markt är intresserat av att ta över butiker. På frågan om Media Markt varit involverat i förhandlingar med Onoff före konkursen svarar han:

– Inte vad jag vet.

Liksom andra bedömare räknar han med fortsatt prispress i hemelektronikbranschen, trots att en av de största aktörerna nu går i konkurs. Och det är inte otänkbart att ytterligare någon kedja försvinner, enligt Rosenblom.

– Det är ju en omstrukturering på gång i marknaden, så jag tror att på något sätt kommer vi att se mer förändringar framöver, absolut.

TT: Kan en sådan förändring vara att ytterligare företag går omkull?

– Ja, allting är möjligt i den situation som råder. Sedan får vi hoppas att det inte är så, utan att företagen i branschen kan hitta sina positioner utan att gå omkull.

Onoffs konkurs är "oerhört tragisk" för de anställda, anser fackförbundet Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren. Men han hoppas och tror, att ett antal butiker tas över av bolagets konkurrenter.

– Det finns ju alltid aktörer som är intresserade av i alla fall vissa bitar. Men oavsett vad som händer kommer ett antal människor troligtvis att drabbas av arbetslöshet, säger han.

Även om de flesta av de stora kedjorna tyngs av förluster har de anställda generellt inte dåligt betalt, enligt Handels.

– Nej, det har de inte. De ligger på den högre nivån bland våra medlemmar.

TT: Kan Onoffs konkurs och den svaga lönsamheten i branschen innebära en press nedåt på lönerna?

– Jag tror inte det. Den här yrkesgruppen är generellt oerhört attraktiv, säger Tillgren.

Inte heller Tommy Tillgren är överraskad över att en av elektronikkedjorna dukar under.

– De sista åren har det ju varit en oerhörd konkurrens och överetablering. Och det har i branschen diskuterats att det är en kedja för mycket. Det här är, tyvärr, bara en effekt av den hårda konkurrensen och de låga marginalerna.

– Om det är sunt, det är svårt att uttala sig om, tycker jag. Marknaden fungerar ju så att när det inte finns resurser längre, då är man ute.

– Alla är lika chockade och bestörta. Det är en stor sorg, säger Charlotte Hall, representant i den centralfackliga gruppen på Onoff, om de anställdas reaktion på konkursen.

Hall, som är på semester, fick själv beskedet genom ett telefonsamtal vid lunchtid i går.

– Det var totalt knäckande. Min första tanke var: "Herregud, hur ska det gå för alla anställda? Vad händer nu?".

Om framtiden säger hon:

– Vi vet ingenting än så länge. Det är en konkursförvaltare som ska leta efter en lösning, och vi måste på något sett se tiden an och hoppas på att det finns en lösning som innebär att i alla fall en del av oss får behålla jobbet.

Enligt Charlotte Hall har facket och personalen inte fått några indikationer på att Onoff varit på väg mot konkurs.

– Däremot har det varit åtstramningar och en hel del förändringar i företaget. Men ingenting som tytt på att vi varit på väg åt det här hållet, nej.

Om den egna situationen säger Hall, som har arbetat på Onoff i 14 år eller större delen av sitt yrkesverksamma liv:

– Jag har två 18-åringar som måste ha mat på bordet. Jag är beroende av min inkomst och kan jag inte vara kvar på Onoff, då är det klart att jag måste leta efter ett annat jobb.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.