Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 02:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/medicinjatten-i-uppsala-lyftes-av-pandemin/

Ekonomi

Medicinjätten i Uppsala lyftes av pandemin

Bild 1 av 3 Cytivas fabrik i Uppsala.
Foto: Cytiva
Bild 2 av 3 Cecilia Sjöstedt, läkemedelsbolaget Cytivas chef i Uppsala
Foto: Cytiva
Bild 3 av 3 Emmanuel Ligner, global vd läkemedelsbolaget Cytiva
Foto: Cytiva

Läkemedelsbolaget Cytiva i Uppsala expanderar kraftigt och har fått extra medvind av coronapandemin. Nu nyanställer företaget och fortsätter att investera hundratals miljoner årligen.

Det amerikanska industrijätten Danaher köpte i våras största delen av GE Healthcare Lifesciences och bytte namn till Cytiva. Koncernens största forskningsenhet och största fabrik ligger i Uppsala:

– Enkelt uttryckt utvecklar och tillverkar vi det som läkemedelsbolagen behöver för att göra sina mediciner. Det gäller bland annat cancer och reumatism – och 85 procent av allt insulin i världen tillverkas med hjälp av våra produkter, säger Uppsalafabrikens chef Cecilia Sjöstedt.

Cytiva säger sig själv vara marknadsledande med produkter för biologiska läkemedel, som har en aktiv substans från levande celler och ofta ger färre biverkningar.

Detta är en starkt ökande marknad. Vid Uppsalafabriken, som är specialiserad på reningsteknik för läkemedel, har man sedan 2017 investerat 600 miljoner årligen i bland annat automation och mer kapacitet. Den takten ska fortsätta åtminstone två år till.

Ovanpå detta kom en pandemi.

– Vi finns med i de flesta av de 300 vaccinprogram som är i gång, vilket har gjort att vi fått skruva på våra processer för att öka takten, ökat skiftgången och anställt mer personal, säger Cecilia Sjöstedt.

Det är en trend som har märkts i hela branschen. Medan den svenska varuexporten gick tydligt minus under första halvåret, steg exporten av läkemedel med 35 procent jämfört med samma period i fjol.

– Sverige är helt centralt för vår verksamhet, vi har produktion och utveckling i Uppsala och tillverkar utrustning i Umeå. Därför fortsätter vi också att satsa där, säger Emmanuel Ligner, Cytivas globala vd.

Koncernen har nu beslutat att investera motsvarande drygt fyra miljarder kronor under de närmaste fem åren runt om i världen.

– Det kommer att handla både om att öka produktionskapaciteten i våra fabriker men också om att satsa mer inom flera olika områden, säger Ligner.

Ett sådant är så kallad cell- och genterapi. Cytiva har teknik som används för tillverkning av mediciner mot leukemi och bygger just nu en ny fabrik i Schweiz.

Globalt innebär femårssatsningen att man nyanställer 1.000 personer – av dem hamnar cirka 100 i Uppsala:

– Det blir en blandning av ingenjörer, forskare, operatörer och automationstekniker. Hur fort det går beror på hur bra vi är på att hitta rätt kompetens, säger Cecilia Sjöstedt.

Läs också: Så ska Sverige bli världsledande på life science

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt