Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 07:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/medlarbud-till-kommunal-och-vardforetagarna/

Ekonomi

Ingen strejk på äldreboenden – parterna sa ja till medlarbud

Foto: Pontus Lundahl/TT

Det blir ingen konflikt i den privata vården. Båda parter, LO-facket Kommunal och Almega Vårdföretagarna, har tackat ja till medlarnas bud.

Men hur avtalet ser ut är uppenbart väldigt känsligt.

TT Text

Inför beskedet att parterna säger ja till medlarbudet vilade ett konflikthot över den privata vården. Först ett varsel om anställnings- och övertidsblockad som skulle ha brutit ut på fredag, och om en vecka skulle en strejk bryta ut mot bland annat ett antal privata äldreboenden.

Nu blir det inte så. Konflikten har handlat om att Kommunal velat ha lika höga lönepåslag som man fått i den offentliga vården, men där arbetsgivarparten velat ha en finansieringslösning på plats för de extra lönekostnaderna till yrkesutbildade och ändå hålla överenskommelsen inom det så kallade märket, industrins lönenormering, på 5,4 procent på 29 månader.

Avtalet håller sig inom märket, säger båda parter liksom medlarna.

Men hur det har gått till, när Kommunals medlemmar uppenbart fått mer betalt än märket, vill ingen berätta. Vårdföretagarnas förbundsdirektör Antje Dedering vill inte säga om facket fått betala med några försämringar på annat håll. Kommunal säger i sin tur att de tvingat arbetsgivarna att backa, men hänvisar i övrigt till medlarna hur beräkningarna ser ut för att trycka in den extra lönesatsningen inom märkets ramar.

– Jag är inte beredd att säga någonting nu, säger medlaren Gunnilla Runnquist utan hänvisar i stället till en kommande rapport från Medlingsinstitutet.

I ett pressmeddelande skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin:

”Det är bra att även de privatanställda medlemmarna i Kommunal nu kommer få lönehöjningar i nivå med normeringen och att de yrkesutbildade får en särskild satsning. Särskilt viktigt är dock att vi lyckades tvinga Vårdföretagarna att backa från sina krav på villkorsförsämringar som att ta bort lägsta lönerna och ökade deltidsanställningar”.

Vårdföretagarnas Antje Dedering:

”Det har varit tuffa förhandlingar men jag är lättad över att vi kommit överens om ett nytt avtal där bland annat en extrasatsning på yrkesutbildade ryms inom det så kallade märket. Vi har varit positiva till en extrasatsning så länge den har kunnat finansieras, vilket den nu har”, skriver hon.

Avtalet berör cirka 55 000 anställda inom privat vård och omsorg.

Ämnen i artikeln

Kommunal
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt