Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 02:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/medlare-skjut-upp-loneforhandlingarna-i-industrin/

Ekonomi

Medlare: Skjut upp löneförhandlingarna i industrin

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Medlaren i förhandlingarna om ett nytt industriavtal ber nu parterna om att nuvarande avtal ska förlängas till den 31 oktober. Detta på grund av coronakrisen. Enligt vad DN erfar kommer parterna att säga ja. 

Ett nytt Industriavtal för mer än 1 miljon anställda skulle enligt planen börja gälla den 1 april. Förhandlingarna leds traditionellt av så kallade Opo (Opartiska ordföranden), en slags medlare, under den sista månaden av förhandlingarna.

Nu skriver OPO i ett pressmeddelande att man anmodar parterna att ajournera, skjuta upp, förhandlingarna till den 1 oktober. Det nuvarande avtalet förlängs, prolongeras på förhandlarspråk, till och med 31 oktober. Opo vill ha svar från parterna efter lunch i morgon.

DN har tidigare skrivit om att dessa diskussioner har förts i industrins överläggningar. Och på onsdagen gick LO:s största förbund, Kommunal, ut med en vädjan om att skjuta upp dels sina egna förhandlingar med landets kommuner och regioner, dels att andra avtalsområden skulle följa efter. 

Det så kallade Industriavtalet går ut den 31 mars, och är det som sätter normen – märket-  för hela arbetsmarknadens lönehöjningar. Tanken är att det exportindustrins konkurrenskraft som vara styrande. Flera arbetsgivarorganisationer förhandlar med det som kallas facken inom industrin – IF Metall, Unionen, Livs, GS och Sveriges ingenjörer.

Parterna stod från början långt ifrån varandra. Facken inom industrin krävde 3 procents årlig lönehöjning, extra pensionsavsättningar och en låglönesatsning. Motparten, bland annat Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna, ville ge 1,4 procent - vilket skulle inkludera alla kostnader. För en tid sedan, föreslog Opo i en skiss ett treårigt avtal, som båda parter kunde tänka sig men med olika reservationer.

Nu har corona-pandemin ändrat spelplanen för lönebildningen så mycket att Opo anser att förhandlingarna ska skjutas upp till hösten. Enligt en centralt placerad källa kommer det också att bli så. Frågan har under torsdagen diskuterats på högsta nivå på båda sidor förhandlingsbordet - i morgon klockan 13.00 måste parterna svara Opo. 

Enligt vad DN erfar har fackförbunden velat ha garantier dels för att vissa arbetsgivare inte ska ta krisen som intäkt för att sänka lönerna, dels att höstens avtal ska gälla retroaktivt från 1 april.

Svenskt Näringsliv, PTK och LO avbröt före jul förhandlingarna om en förändrad arbetsrätt just för att löneöverläggningarna skulle dra igång. Tanken var att de skulle ha återupptagits i augusti/september.