Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 16:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/medlemmar-stammer-styrelse-i-bostadsforening/

Ekonomi

Medlemmar stämmer styrelse i bostadsförening

Malmö tingsrätt.
Malmö tingsrätt. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu stäms den gamla styrelsen i en bostadsrättförening i Malmö. Minst 20 miljoner är borta genom styrelsens oaktsamhet, enligt den nye ordföranden.

Rätta artikel

Medlemmarna i en bostadsrättsförening i Malmö stämmer sex personer ur sin gamla styrelse efter misstankar om miljonbedrägerier

– Vi har kunnat konstatera hur stor skadan är och kunnat se vilka som godkänt vad. Det handlar om minst 20 miljoner kronor, säger den nye ordföranden till TT.

Med omkring 700 lägenheter är föreningen en av landets största. 135 röstberättigade deltog i den extrastämma som hölls på lördagen.

– Det var god stämning och god uppslutning, säger han.

Bostadsrättsföreningen, som nu har en ny styrelse, betalade under en treårsperiod 200 miljoner kronor för olika bygg- och renoveringsprojekt med lånade pengar. Föreningen misstänks ha blivit blåst på pengar genom att projekten i vissa fall inte blev av eller att kostnaderna var orimligt höga.

I och med stämningen hoppas föreningen få tillbaka en del av pengarna.

– Vi tror inte att vi får tillbaka allt, men en del.

Affärerna har inneburit svåra prövningar för medlemmarna.

– Först blev vi rekommenderade av ekonomer att höja avgifterna kraftigt, det skulle ha inneburit 75-procentiga avgiftshöjningar på bara några år. Men vi har lyckats sänka kostnaderna, och har bara behövt höja med 10 procent i år. Därför är medlemmarna glada nu, säger den nye ordföranden.

Flera av ledamöterna i den gamla styrelsen som nu stäms bor kvar i föreningen.

– Men det verkar som om medlemmarna kan skilja på sak och person. Det var annorlunda för ett år sedan, då var det mer känslomässigt.

Det har också handlat om brottsmisstankar. På måndag väntas en dom i fallet som handlar om mutbrott där ett byggföretag och föreningens tidigare ordförande, en styrelseledamot och en annan företagare är misstänkta.

Samtidigt utreder polisen de misstänkta bedrägerierna och redan har en byggföretagare dömts för grovt skattebrott då han skickat en rad falska fakturor till föreningen.

Ämnen i den här artikeln:

Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt