Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mellersta och norra Sverige lockar Ryanair

Michael O’Leary, Ryanairs vd, tror på inrikestrafik i Sverige för det irländska lågprisflygbolaget från sommaren 2012.
Michael O’Leary, Ryanairs vd, tror på inrikestrafik i Sverige för det irländska lågprisflygbolaget från sommaren 2012. Foto: Claude Paris / AP
Det irländska flygbolaget Ryanair vill börja flyga inrikes i Sverige. Målet är att etablera sig på sju nya flygplatser, skriver aftonbladet.se. En enkelbiljett ska kosta från 90 kronor. Man riktar främst in sig på linjer i mellersta och norra Sverige.

– Det skulle vara en stor framgång om vi har en eller två nya flygplatser sommaren 2012, säger vd Michael O'Leary till sajten.

Ryanair kommer att dra i gång diskussioner med flygplatserna inom tre veckor. O´Leary säger till tidningen att för några år sedan ville företrädare för svenska flygplatser inte ens tala med Ryanair.

– Men nu ser de att SAS har problem och de vill inte förlora trafik, säger han.

Lågprisflygjätten har under flera år talat om att inrätta långlinjer mellan Europa och USA.

– Vi vill ha avgångar från bland annat Stockholm till tio till tolv destinationer i USA. Till exempel New York, San Francisco, San Diego, Chicago… kanske till ställen där det bor många svenskättlingar, säger Michael O’Leary.

Något konkret i den vägen är inte att vänta förrän tidigast om tre till fyra år. O’Leary väntar på billigare flygplan – dagens långdistansmaskiner är alltför dyra.

Han menar att det inte är någon idé att flyga över Atlanten till halva priset mot exemeplvis SAS. Det skulle bara leda till att SAS sänkte sina priser.

– De lägsta biljettpriserna för USA-rutter ska vara en tiondel av SAS priser; 100 kronor för biljetten, ytterligare 100 kronor för bagaget, 100 kronor för maten och 20 kronor för att se film och så vidare, säger Michael O’Leary.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.