Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Mensskydden blir momsfria

Foto: Scanpix

Storbritannien kommer att slopa momsen på mensskydd, den så kallade tampongskatten.

I samband med EU:s toppmöte om flyktingskrisen passade premiärminister David Cameron på att få med sig övriga EU-ledare på ett momsundantag.

I dag är momsen 5 procent på intimhygien. Ett uppror med över 300 000 underskrifter, bland andra flera Labourpolitikers, har krävt att den tas bort helt och hållet. Men att ta bort momsen på en vara har hittills krävt klartecken från alla EU:s medlemsländer.

Detta har flera konservativa EU-skeptiker reagerat på. För att protestera har de hotat att rösta ned statsbudgeten som presenterades tidigare i veckan.

Den kommande folkomröstningen om EU-medlemskapet präglar numera det mesta i brittisk politik.

EU-kommissionen ska inom kort presentera förslag på hur länderna friare ska kunna bestämma sin moms. I ett uttalande från EU-toppmötet skriver de 28 regeringscheferna att de välkomnar kommissionens intentioner som tillåter att ”ett medlemsland har 0 procent moms på produkter för intimhygien”.

Sverige har 25 procents moms.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.