Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Mentaliteten är Greklands problem”

Greklands premiärminister Girogos Papandreou är en av dem som får kritik av ekonomen Yannis Stournaras.
Greklands premiärminister Girogos Papandreou är en av dem som får kritik av ekonomen Yannis Stournaras. Foto: Thanassis Stavrakis / AP
Mentaliteten är Greklands problem. Det säger den grekiska ekonomen Yannis Stournaras i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Vi präglas fortfarande av vårt ottomanska arv. Vi har en ekonomi och ett samhälle som skulle kunna betecknas som ”post-sultanskt”. I detta frodas medelmåttan och brist på respekt för regler, säger Stournaras till SvD.

Han är professor i nationalekonomi och numera chef för forskningsinstitutet Foundation for Economic and Industrial Research (IOBE). Tidigare var Yannis Stournaras den grekiska regeringens chefsrådigvare i ekonomiska frågor.

Nu utdelar Stournaras några rejäla spottloskor mot sitt eget land, som nu är i stor ekonomisk kris. Regeringen håller på att ombildas för att möta grekernas protester.

I intervjun med Svenska Dagbladet anklagar Stournaras den avgående finansministern Giorgos Papakonstantinou för att ha tappat kontrollen över skattefusket. Han säger även att premiärminister Girogos Papandreou är en inkompetent ledare.

– Han är obeslutsam och vek och saknar politisk vision, säger Yannis Stournaras.

Grekland har på några år gått från boom till djup ekonomisk kris. Landet har spenderat pengar det inte hade. Offentliganställda fick generösa avtal med långa semestrar och kunde pensioneras redan i 50-årsåldern.

Trots det dystra ekonomiska läget ser ekonom Yannis Stournaras positivt på framtiden.

– Grekland har stora outnyttjade resurser men är politiskt handlingsförlamat. Vår stora chans är att låta EU, ECB och IMF ta över och göra det som regeringen inte orkar, säger han till Svenska Dagbladet.

– Vi bör helt enkelt ”outsourca” de politiska besluten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.