Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mer kemikalier i vanliga råvaror

Citrusfrukt och purjolök finns bland de testade råvarorna.
Citrusfrukt och purjolök finns bland de testade råvarorna. Foto: Anette Nantell
Allt färre livsmedel är fria från rester av bekämpningsmedel. Vindruvor, citrusfrukter, jordgubbar och lever ligger högst upp på listan. Och nya analysdata för i år visar att det i europeisk spannmål finns oroande höga halter av stråförkortningsmedel.

I hälften av 77 000 prover från mer än 500 olika livsmedel finns rester av kemiska bekämpningsmedel. Proverna kommer från varor sålda i EU, Island och Norge.

Årets rapport från Europeiska myndighetens för livsmedelssäkerhet fokuserar på äpplen, vitkål, purjolök, sallad, mjölk, persikor, päron, spannmål, jordgubbar, fläskkött och tomater. De årliga rapporterna är inte helt jämförbara eftersom de berör olika livsmedel saluförda inom EU olika år.

Jordgubbar, citrusfrukter och lever ligger högt både vad gäller mängder och hur många bekämpningsmedelsrester som finns i samma prov. Och i vindruvor har man hittat både cancerogena och hormon- och reproduktionsstörande ämnen. Värst är vindruvor från Indien där 53 procent av proven låg över gränsvärdena.

Att det förekommit rester av bekämpningsmedel i en del frukt och grönt har man känt till sedan tidigare.

– Men det är första gången man testar spannmål för stråförkortningsmedlet chlormequat. Att man nu har hittat så höga överträdelser av gränsvärdena är allvarligt, säger Emelie Hansson, agronom och sakkunnig på mat och jordbruk vid Naturskyddsföreningen.

Chlormequat misstänks bland annat påverka reproduktionen hos djur och människor.

Stråförkortningsmedel har tidigare varit förbjudna i Sverige. Men EU:s konkurrens- och likabehandlingsregler gör att medel som är tillåtna att användas i ett land också kan godkännas i Sverige efter ansökan. I dag är två typer av stråförkortningsmedel tillåtna i Sverige, för råg. Hittills har inga varit godkända för vete, havre och korn. Eftersom Sverige i princip är självförsörjande på spannmål kan man sluta sig till att de flesta proverna med höga resthalter kommer från övriga Europa.

Men ett generellt förbud mot stråförkortningsmedel diskuteras ändå i regeringskansliet.

– Det här ämnena ger höga resthalter, och det bör man försöka undvika i livsmedel. Vi har därför ansett att det finns etiska skäl att begränsa dem eftersom det finns en osäkerhet i bedömningen, säger Peter Bergkvist, expert på riskhantering vid livsmedelsproduktion på Kemikalieinspektionen.

Naturskyddsföreningen anser att stråförkortningsmedel snarast måste förbjudas:

– Sverige kan hindra att svenska konsumenter får i sig de här kemikalierna. När man ser stora hälsorisker med de här ämnena borde man mer ta hänsyn till konsumentskyddet än till konkurrensreglerna, säger Emelie Hansson.

– Det konsumenterna kan göra är att välja ekologiska livsmedel, speciellt för barn och gravida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.