Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mer kulor att tjäna på stugan

Ska du hyra ut sommarstugan? Glöm inte skatten. Får du in 30 000 kronor i hyra ska skattmasen ha 900. Fast i år finns mer pengar att tjäna på uthyrningen.

I år är det än mer lukrativt att hyra ut sommarstugan jämfört med tidigare. Regeringen har nämligen höjt schablonavdraget till 21 000 kronor. Dessutom får du precis som tidigare dra av 20 procent på hyresinkomsten.

– Det innebär att på en hyresinkomst upp till 26 250 kronor blir det ingen skattepliktigt inkomst om du hyr ut ett hus, säger Lars Tegman, rättslig expert på Skatteverket.

Men låt oss ta ett räkneexempel för dig som ska betala skatt. Anta att du hyr ut sommarstugan i juni, juli och augusti för 10 000 kronor per månad. Då får du in totalt 30 000 kronor, varav du får dra av 21 000 kronor på studs. Sedan har du avdraget på 20 procent, vilket i det här exemplet motsvarar 6 000 kronor. Kvar blir alltså 3 000 kronor som du ska betala 30 procent i skatt på, motsvarande 900 kronor.

Du måste dock själv ta upp summan i deklarationen. Skatteverket förlitar sig helt på folks ärlighet i det här fallet.

– Vi får inga kontrolluppgifter. Om jag hyr ut till dig eller du hyr ut till mig i några månader är det inget som jag skickar några kontrolluppgifter på, säger Lars Tegman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.