Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 19:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/mer-vindkraft-till-havs-ska-ge-mer-el/

EKONOMI

Mer vindkraft till havs ska ge mer el

Vindkraftverk. Arkivbild.
Vindkraftverk. Arkivbild. Foto: Bruno Helgesson/N/TT

Regeringen kommer att underlätta utbyggnaden av havsbaserad vindkraft, uppger energiminister Anders Ygeman (S) på en pressträff.

TT Text

– Vindkraft till havs har en enorm potential, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) på en pressträff med energiminister Anders Ygeman (S).

De uppger att en utbyggnad framför allt kommer att öka tillgången på el i södra Sverige.

På senare år har intresset för att bygga vindkraft till havs ökat kraftigt. I den numera spruckna energiöverenskommelsen från 2016 mellan regeringen, Kristdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet aviserades att avgiften för att ansluta havsbaserad vindkraft till nätet på land skulle slopas. Men regeringen har inte kommit till skott.

Avgiften har tidigare pekats ut som en faktor som står i vägen för en kraftig utbyggnad eftersom den gör det svårare att få de ekonomiska kalkylerna att gå ihop.

Ett hinder av ett annat slag har varit att bland annat Försvarsmakten motsätter sig utbyggnadsplaner med hänvisning till att det kan störa försvarets intressen.

För ett knappt år sedan hade Svenska Kraftnät fått in ansökningar motsvarande runt 40 gigawatt i effekt. Den siffran har nu fram till i dag stigit till 135 gigawatt i 70 olika unika ansökningar. Det kan översättas till ungefär 500 terrawattimmar (TWh) i årlig elproduktion, att jämföras med cirka 140 TWh som Sverige förbrukar under ett år.

Ämnen i artikeln

Vindkraft
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt