Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Mest kritiserade delen kvar i 3:12”

DN:s ekonomireporter Dan Lucas om regeringens ändring av 3:12-reglerna.

Anders Borg gör det de flesta finansministrar gör: när de ser att människor och företag utnyttjar vad ministrarna ser som en lucka i skattesystemet slår de till. Borg gjorde det med de så kallade räntesnurrorna som flyttar pengar i riskkapitalbolagen till skatteparadis. Nu har stunden kommit för att klämma åt dem som "överutnyttjar" 3:12-reglerna.

Det visar svårigheterna att dels få en likvärdig beskattning av människors ersättningar, dels stimulera företagande.

3:12-reglerna delar upp den skatt en ägare i ett fåmansbolag ska betala på sin totala ersättning. En del kan beskattas som inkomst av kapital (20 procents skatt), en del som inkomst av tjänst (högsta skatt är 58 procent).

Syftet med reglerna är att stimulera en företagare att återinvestera vinster och få företaget att växa – ytterst att skapa nya arbetstillfällen.

Men 3:12 har också utnyttjats för att gynna en grupp högavlönade anställda, med liten ägarandel i företaget, så att dessa får låg beskattning. Anders Borg har pekat ut advokater, revisorer och konsulter och dem vill han klämma åt.

Efter att ha fått kritik från fler remissinstanser och lagrådet har Borg backat något från sitt ursprungliga förslag. Men den mest kritiserade delen blir kvar. Regeringen vill införa en kapitalandel på fyra procent, det vill säga du måste äga minst fyra procent av bolaget för att kunna utnyttja den mer förmånliga beskattningen.

Enligt finansministern kommer endast 3 600 personer i 400 företag drabbas av höjd skatt med förslaget – just de personer som han menar har överutnyttjat 3:12 och därmed sänkt sin skatt med sammanlagt 650 miljoner kronor.

Med andra lättnader av reglerna kommer ägare till nästan 28 000 andra företag att gynnas medan den stora majoriteten av fåmansbolagen, 200 000, inte påverkas alls.

FAR, branschorganisationen för redovisningskonsulter, revisorer och rådgivare har varit kritiska till regeringens förslag och torsdagens nyheter har inte fått dem att ändra uppfattning. För dem är just kravet på en kapitalandel på fyra procent problemet.

– De nya vårdföretagen, snabbväxande it-företag är sådana som vill knyta till sig personer som delägare och växa på det sättet. Här sätter man nu en gräns på fyra procents ägande, och då stannar företagen i växten, menar Dan Brännström, FAR:s generalsekreterare.

Det tror inte Anders Borg och hänvisar till att de flesta fåmansbolag gynnas. Framtiden får visa vem av dem som har rätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.