Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mestadels fel om att Attendo ”plockade ut” 649 miljoner i vinst

Jämställdhetsminister Lena Hallengren (S).
Jämställdhetsminister Lena Hallengren (S). Foto: Anders Wiklund/TT

I dag väntas riksdagen rösta om regeringens förslag att begränsa vinsterna i välfärden. 

Jämställdhetsminister Lena Hallengren har tidigare sagt att vårdföretaget Attendo ”plockade” ut 649 miljoner kronor i vinster förra året. 

Det påståendet, förutom att det gäller år 2016, tar inte hänsyn till att den största delen av företagets vinst inte hamnar hos aktieägarna.

Påstående: ”Samtidigt plockade det privata bolaget Attendo ut 649 miljoner kronor i vinster förra året”

Sagt av Lena Hallengren, Kvällsposten/Expressen, 30 maj 2018.

Den 30 maj kunde Kvällsposten/Expressen berätta om hur en 92-årig kvinna fallit och skadat sig på grund av att hemtjänsten var stressad. Hemtjänsten i det aktuella fallet drivs av företaget Attendo, som kom att möta hård kritik från barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren. 

Hallengren kopplade förslaget till regeringens proposition för att begränsa vinster i välfärden, och som riksdagen planerar att rösta om på torsdagseftermiddagen.

– Regeringen avsatte två miljarder till hemtjänsten förra året för att det ska bli fler anställda, det ledde till att 5.000 kunde anställas. Samtidigt plockade det privata bolaget Attendo ut 649 miljoner kronor i vinster förra året. Då kan man ju tänka på hur många som kunde anställts för de pengarna, säger Lena Hallengren till Expressen.

Vidare hävdade Lena Hallengren att de privata välfärdsbolagen i Sverige under 2017 tog ut 4,7 miljarder i vinster.

Lena Hallengren förtydligar dock inte vad hon menar med uttrycket ”plocka ut”. Dock antyder hon att summan 649 miljoner är pengar som flyttades ur vårdbolaget och ned i aktieägarnas fickor.

Företaget Attendo, som grundades 1985, är en av Sveriges största vård- och omsorgskoncerner. Under 2017 omsatte Attendo över 11 miljarder kronor, enligt företagets årsredovisning. Under sin historia har Attendo ofta nämnts i samband med diskussioner om vinster i välfärden, och företaget har varit involverad i flera skandaler under åren. Bland annat kunde Aftonbladet 2014 rapportera om att äldre på ett Attendo-ägt vårdboende i Linköping inte fick gå ut på flera månader och 2011 uppmärksammades en händelse där anställda på ett vårdboende hånat och slagit vad om när en sjuk kvinna skulle dö. 

När DN kontaktar vårdföretaget visar det sig att Hallengren i sitt uttalande har använt sig av statistik för 2016. Vinsten för 2017, en mer aktuell siffra, var 680 miljoner kronor enligt bolagets årsrapport.

Det stämmer dock att Attendos vinst efter skatt och räntor uppgick till 649 miljoner kronor under 2016, enligt det årets årsrapport. Om man med ”plockar ut i vinst” syftar på hur mycket ett företag gått i vinst med så är Lena Hallengrens påstående helt sant. Vinsten är 2016 är betydligt högre än vinsten åren innan, 2015 uppgick Attendos vinst till  286 miljoner kronor. 


Om man däremot med ”plockar ut i vinst” åsyftar den vinst som hamnar i aktieägarnas fickor och inte återinvesteras i verksamheten har dock Lena Hallengren mestadels fel.

I årsrapporten framgår det att alla vinster inte delas ut till aktieägarna, utan istället återinvesteras i verksamheten. Det totala antalet aktier i Attendo uppgick 2016 till 160.000.000, och förslaget för utdelning för årsstämman 2017 var enligt årsrapporten 1,22 kronor per aktie, vilket också röstades igenom. Det innebär alltså att totalt 195.200.000 kronor delades ut till aktieägarna, eller drygt 28 procent av företagets vinst. Den resterande summan förs till balanserade vinstmedel.

Som ovan nämnt, önskar Hallengren att samtliga miljoner av Attendos vinst skulle användas till att anställa personal i stället. 

Attendo anställde också personal, sammanlagt 1.047 nyanställningar mellan åren 2016-2017. De flesta anställningarna ägde dock rum i Finland. 

Som DN tidigare kunnat berätta i satsningen Fakta i frågan är det ofta svårt att analysera företags lönsamhet. Vinst är i grunden samma sak som skillnaden mellan ett företags intäkter och kostnader, men vilka kostnader och intäkter som räknas inte påverkar hur lönsamt företaget beräknas vara. 

De tre nyckeltal som oftast används är rörelsemarginalen, avkastningen på eget kapital samt avkastningen på totalt kapital. Det första nyckeltalet innebär hur stor del av omsättningen som blir kvar för att täcka räntor, skatt och ge eventuell vinst. De andra nyckeltalen visar hur stor vinsten är i förhållande till ägarkapitalet respektive allt kapital i bolaget, inklusive eventuella lån. För Attendo år 2017 låg avkastningen på eget kapital på 16,3 procent och avkastningen på totalt kapital på 7,5 procent. Rörelsemarginalen har under de senaste åren legat på cirka 9,5 procent.

DN:s granskning om välfärdsföretagen i Fakta i frågan visar att Attendos rörelsemarginal är högre än det genomsnittliga värdet för privata företag som sysslar med Äldreomsorg, 5,5 procent. Sett till avkastningen på eget respektive totalt kapital ligger Attendo under genomsnittet, 28,8 respektive 12,7 procent. Sett till de nyckeltalen ligger Attendo på en nivå som ungefär motsvarare det genomsnittliga företaget inom tjänstesektorn.

”Som du skriver så stämmer det att Attendo 2017 delade ut ca 200 miljoner till aktieägarna. Och man kan givetvis alltid diskutera hur man använder olika uttryck. De återstående 469 miljonerna i vinst kan ju användas till olika saker, till exempel till att investeras i andra delar av företaget. Om pengarna på det sättet inte kommer verksamheten till del så kan man ändå med fog säga att de plockats ur verksamheten. Men som sagt det är ganska mycket semantik i detta.”, skriver Sam Assadi, pressekreterare vid Social­departementet, i ett mejl till DN.

Sammanfattning: Det stämmer att Attendo 2016 slutade med ett plusresultat om 649 miljoner kronor. Men mindre än en tredjedel av denna summa delades ut till aktieägarna, varför begreppet ”plocka ut” är missvisande i sammanhanget. DN bedömer därför att påståendet är mestadels fel.

Läs mer: ”Hallengrens uppfattning avviker från regeringens”

Faktiskt.se

Det här är en faktakollsartikel gjord inom ramarna för samarbetet Faktiskt.se. Faktiskt är ett samarbete mellan några av Sveriges ledande mediehus där vi samlar faktakollade påståenden inom samhällsdebatten och det offentliga samtalet i Sverige. Läs mer om Faktiskt och om hur vi arbetar här

Uppdatering 7 juni 09:11: I en tidigare version av artikeln stod det ”miljarder” på en plats där det skulle stå ”miljoner”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.