Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Metallordföranden: Historiskt svår avtalsrörelse

Foto: Per Larsson / TT

Konfliktrisken har gått från grönt trafikljus till gult. Aldrig i Industriavtalets snart tjugoåriga historia har det varit så svårt att komma överens med arbetsgivarna. Det slår IF Metalls ordförande Anders Ferbe fast, när bara två veckor återstår till deadline för årets avtalsförhandlingar.

På torsdagen kallade de fem facken inom industrin till en välbesökt pressträff där de gav sin syn på det enligt dem ”unika” läget i årets avtalsförhandlingar.

Med bara två veckor till deadline är fack och arbetsgivare långt ifrån en uppgörelse. Inte ens ett första förslag ligger på bordet. Förra veckan sade Teknikarbetsgivarna nej till förhandlingsledarnas – de opartiska ordförandena OPOs – första plan.

Industrins löneavtal ska sätta ramarna för löneökningarna på den övriga ar betsmarknaden, deras procentsats är det så kallade ”märket”. Därför är det viktigt att de blir färdiga i tid.

– Det är första gången som vi med bara två veckor till 31 mars vare sig har en grundskiss att utgå ifrån eller en första hemställan från de opartiska ordförandena, säger Anders Ferbe.

– Situationen är komplex och komplicerad, under industriavtalets tjugoåriga era har vi aldrig upplevt något liknande. Vårt absoluta mål är att försöka träffa ett avtal med industriarbetsgivarna före månadsskiftet – avtal som kan normera på svensk arbetsmarknad, som resten av parterna och branscherna kan förhålla sig till.

– Men ju närmare vi kommer påsken och månadsskiftet utan att vi kommit in i reella förhandlingar så ökar konfliktrisken. Ytterst prövas styrkan på ömse sidor, säger han.

Fackens och arbetsgivarnas förhandlare träffar OPOs dagligen, men facken tror inte på något skarpt förslag de närmaste dagarna, understryker Ferbe.

– Det enda vi tror oss veta är att vi avser att komma igång med slutförhandlingar runt påsk. Vi kommer att ha våra förhandlingsdelegationer inne under påskhelgen. Går vi 1 april in i ett avtalslöst tillstånd vet ingen av oss vad slutändan blir. Då finns stora risker att andra parter på svensk arbetsmarknad kommer att inleda konflikter.

– Då får vi med stor sannolikhet en ganska rörig april månad, säger Anders Ferbe.

De fem facken inom industrin har inte på över 20 år lagt ett samlat varsel. Senast vi hade en stor konflikt på industrins område var 1995. Men nu går det inte att utesluta, menar Anders Ferbe.

Arbetsgivarna vill inte ha ett tvåårigt avtal. De anser att fackens krav är för höga och framhåller att orderingången försämras och industrin inte 2017 har råd med vad de kallar ett ”dyrt” avtal. Argumenten är att höga svenska arbetskraftskostnader försämrat konkurrenskraften, att industriproduktionen minskat, att produktivitetsutvecklingen är obefintlig och att reallöneökningar tynger företagen.

Facken inom industrin lade igår fram nya siffror, där de anser sig kunna dementera arbetsgivarnas ståndpunkter på samtliga områden.

– Arbetsgivarna är ensamma om sina argument, sade Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.