Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 03:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/metro-ber-tingsratten-om-mer-tid-for-rekonstruktion/

Ekonomi

Metro ber tingsrätten om mer tid för rekonstruktion

Tidningsbolaget Metro vill ha förlängd tid för sin rekonstruktion. Foto: Mark Earthy/TT

Tidningen Metro har begärt att få förlänga rekonstruktionstiden med ytterligare tre månader. Ägarbolaget har nu skickat en begäran om nedsättning av skulderna till borgenärerna. 

De två bolagen bakom tidningen Metro har sedan i våras varit under rekonstruktion för att undvika konkurs. 

I mitten av juli fick bolaget förlänga sin rekonstruktionstid med tre månader, med motiveringen att rekonstruktionsplanen följts och att det fanns ytterligare åtgärder planerade för att komma tillrätta med de problemen. 

Nu ber tidningen om ytterligare en tremånadersförlängning. Den här gången krävs ”synnerliga skäl” för att en sådan begäran ska beviljas av tingsrätten. 

Skatteverket, dit Metrobolagen har sin största skuld, har flera gånger krävt att rekonstruktionen avbryts och att bolagen sätts i konkurs. Resten av borgenärerna har hittills varit avvaktande och velat ge dem rekonstruktionstiden ut. 

Men förra veckan gjorde sig en av dem hörd, pensionsbolaget PP Pension. 

”PP Pension instämmer i Skatteverkets begäran att rekonstruktionen i båda Metrobolagen bör upphöra.”, skriver bolagets juridiska företrädare Magnus Hjertquist i ett yttrande till tingsrätten. 

Han motiverar det med att Metro inte betalar de fakturor som skickas till dem och att de dragit på sig ytterligare skulder till pensionsbolaget, vilket ett företag under rekonstruktion inte ska göra. 

Metro motiverar att ”synnerliga skäl” till förlängningen finns med att de hittills följt plan, men att det dragit ut på tiden eftersom de haft en extern revisor som bland annat hjälpt till med att ta fram ett ackordsförslag. 

Ackordsförslaget, en begäran om att slippa delar av skulderna, har nu skickats till borgenärerna. De extra tre månaderna av rekonstruktion behövs för att borgenärerna ännu inte hunnit svara på ackordsförslaget, skriver rekonstruktören i sin begäran till tingsrätten. 

Ackordsförslaget innebär, i korthet, att Metro erbjuder sig att betala tillbaka 50 procent av skulderna som omfattas av ackordet.

DN söker Metros ägare Christen Ager-Hanssen. 

Läs mer: Lönsamt bolag flyttades från Metro 

Läs mer: Metro förtjänade ett värdigare slut