Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/metro-gar-i-konkurs-ingen-ansvarig-narvarade-nar-domen-foll/

Ekonomi

Metro går i konkurs – ingen ansvarig närvarade vid beslutet

Metros tidningsställ stod länge tomma efter att bolaget försökt få till en rekonstruktion..
Metros tidningsställ stod länge tomma efter att bolaget försökt få till en rekonstruktion.. Foto: Magnus Hallgren

I januari fick Metro Media House avslag på sin önskan om förlängd rekonstruktion. Nu står det klart att bolaget går i konkurs.

På onsdagsförmiddagen tog Tingsrätten beslutet att försätta bolaget i konkurs. Ingen representant från Metro Media House närvarade vid förhandlingen.

I slutet av mars 2019 beviljade tingsrätten i Stockholm Metros ansökan om rekonstruktion av bolaget. Tidsfristen för rekonstruktionen var tre månader. I juli fick bolaget rekonstruktionen förlängd till månadsskiftet september/oktober, för att därefter förlängas ytterligare tre månader i september.

Den 3 januari 2020 ansökte Metro om ännu en förlängning av rekonstruktionen i ytterligare tre månader. Bolaget ansåg då att arbetet med rekonstruktionen hade fortlöpt som planerat. Ansökan fick emellertid avslag senare i januari.

Metro har tidigare genomgått en stor omstrukturering. I augusti 2019 meddelade bolaget att man skulle lägga ner all journalistisk verksamhet och i stället satsa på debattartiklar och kommersiellt innehåll.

Christen Ager-Hanssen, vd för Metro Media House.
Christen Ager-Hanssen, vd för Metro Media House. Foto: Rex/TT

När finansmannen Christen Ager-Hanssen tog över som vd för Metro Media House i början av 2019 lovade han att bolaget skulle bli lönsamt igen. De planerna har inte gått i lås. Under året rapporterades bland annat att tidningens anställda inte fick någon lön i tid samtidigt som bolaget inte kunde betala sina skulder.

Ett eventuellt överklagande från Metros sida ska senast inkommit till tingsrätten den 4 mars.

Advokaten Christoffer Hamilton har utsetts till konkursförvaltare.

Metro Media House:s hemsida har länge legat nere. Det enda besökare möts av är texten ”An all-new site is coming soon”.

DN söker Christen Ager-Hanssen.