Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 15:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/michael-winiarski-klimatfragan-hogt-upp-pa-dagordningen-i-davos/

Ekonomi

Michael Winiarski: Klimatfrågan högt upp på dagordningen i Davos

Foto: Fabrice Coffrini/AFP

Trots att de största toppnamnen uteblir från det ekonomiska toppmötet i Davos blir det som vanligt starkt politiskt laddat. Årets Världsekonomiskt forum handlar till stor del om att globaliseringseuforin är över och om hur upplösningen av det internationella systemet ska tacklas. Men även klimatfrågan lyfts högt upp på dagordningen.

Michael Winiarski
Rätta artikel

Årets möte är det 49:e i sitt slag. Temat för årets möte i den schweiziska alpbyn lyder ”The Geopolitical Challenges of Globalization 4.0”, vilket avspeglar att samarbetet mellan de stora länderna i världen övergått till ökad ekonomisk och politisk konfrontation. Den tilltagande nationalismen och geopolitiska spänningen mellan USA, Kina, Ryssland, Indien, Turkiet och andra stater riskerar att underminera det multinationella systemet.

– Vi rör oss från en enpolig till en mångpolig värld, underströk Klaus Schwab, grundare och ordförande för World Economic Forum (WEF), i en presentation av årets möte.

Trots namnet är WEF långt ifrån enbart – eller ens i första hand – ett rent ekonomiskt möte. Förvisso deltar ett stort antal vd:ar för planetens storföretag, men ändå präglas veckan i Davos av de hundratals stats- och regeringschefer, lobbyister och aktivister som alla torgför sina agendor. 

Klimatkrisen tar detta år större plats än någonsin tidigare. En annan brännande fråga är cyberhoten och sårbarheten i uppkopplade samhällen.

Till arrangörernas besvikelse dyker USA:s president Donald Trump, inte upp i år, vilket ursprungligen var planerat. Det är osäkert huruvida hans ryske kollega Vladimir Putin kommer. Det är klart att Frankrikes president Emmanuel Macron stannar hemma. 

Det är inrikespolitiska kriser på hemmaplan som avhåller Trump, liksom Macron, som har Gula västarna att hantera, samt Theresa May, med Brexit, från att komma till Davos. De enda deltagarna från G7-länderna som deltar är Japans premiärminister Shinzo Abe, Tysklands kansler Angela Merkel och Italiens premiärminister Giuseppe Conti.

Därmed saknas verkliga dragplåster på fjolårets nivå, då Trump använde sig av tillfället för att inför världens affärsmanna- och politikerelit försvara sin isolationistiska ”America First”-linje.

Trump har under det år som gått gjort verklighet av sin protektionism och har infört skyddstullar på stål och aluminium och slagit till med tariffer på Kinas export.

Året innan hade Kinas ledare Xi Jinping mötts med jubel, då han i motsats till den nyvalde USA-presidenten kunde framstå som en stor försvarare av internationell frihandel och globalt samarbete.

Enligt de ursprungliga planerna skulle Trump komma till årets möte i Davos med en stor USA-delegation av höga Vita hus-tjänstemän och ledande affärsmän i släptåg; finansministern Steven Mnuchin, utrikesminister Mike Pompeo, handelsminister Wilbur Ross och två av presidentens närmaste rådgivare, Trumps dotter Ivanka och svärsonen Jared Kushner, till Davos.

Nu blir det inte så, vilket Trump förklarade med att han är fullt upptagen med den federala USA-regeringens nedstängning, eller som han formulerade det på Twitter: 

“På grund av Demokraternas omedgörlighet när det gäller gränssäkerhet och vikten av säkerhet för vårt land, har jag respektfullt ställt in min mycket viktiga resa till Världsekonomiskt forum.”

Det betyder att det denna gång inte blir något möte mellan USA:s och Rysslands ledare, även om Putin mot förmodan skulle finnas på plats i Davos. Han har en stående inbjudan men har inte deltagit i WEF sedan 2009 (då i funktionen som rysk premiärminister).

Några andra högt uppsatta ryssar väntas däremot dyka upp i Davos. Det handlar om de Kremltrogna affärsmännen Viktor Vekselberg, ägare till Renova, Oleg Deripaska, aluminiummagnat, och Andrej Kostin, chef för VTB-banken, som enligt vissa uppgifter var portade från Davos på grund av de sanktioner som USA har infört mot ett antal ryska storföretagare efter Rysslands annektering av den ukrainska halvön Krim. Efter bojkotthot från Moskva WEF bytte fot och inbjöd de tre oligarkerna till Davos.

Med de sedvanliga högdjuren frånvarande finns det en chans för nya ansikten att göra intryck; en av dem är Brasiliens nye president Jair Bolsonaro, som blir den mest högprofilerade företrädaren för världens allt fler populistiska och nationalkonservativa statsledare. Bolsanaro är också en uttalad tvivlare på att det råder någon klimatkris, vilket bäddar för möjligheten till en intressant konfrontation med alla miljö- och klimataktivister som kommer till Davos.

I sin årliga Global Risks Report, som WEF sammanställt på grundval av en enkät bland 1.000 experter, rankas klimatfrågan som en av de största riskerna, vid sidan om data- och cybersäkerhet och försämringen av de internationella relationerna.