Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Michael Wolf är inte detaljernas man – därför sparkades han

Att den sparkade Swedbankchefen Michael Wolf utreds för misstänkt brott av Ekobrottsmyndigheten måste vara helt främmande för honom. Han är en person som gillar att stå på god fot med alla och månar om sin ställning.

När Michael Wolf väntar på ett flyg, åker taxi eller sitter i en bilkö ringer han upp gamla vänner och före detta kollegor. Då han spelar golf går han gärna 200 meter före de andra och pratar i telefon. Social, tillgänglig, rädd att missa något. Alltså en person som är en fena på sociala och professionella nätverk. Så beskrev källor honom när han blev utsedd till Swedbankchef 2008.

Många av hans före detta medarbetare sägs kalla ”Micke” en god vän, inte tidigare kollega. Michael Wolf vill helt enkelt hålla sig väl med alla. Därför torde det vara närmast surrealistiskt för honom att hamna i de brottsmisstänktas skara.

Dessutom är Michael Wolf försiktig, inte våghalsig. Han tackade inte ja till jobbet som bankens koncernchef mitt i brinnande finanskris förrän aktieägarna hade nickat bifall till att stoppa in kapital och myndigheterna hade ordnat en statlig garanti för skakiga banker.

Banken var nämligen på fallrepet efter en huvudlös expansion i Baltikum. Till exempel fick bankens anställda i Lettland bonus efter hur många lån de gav kunderna – inte efter hur många säkra, bra lån de beviljade, utan efter antalet lån.

När finanskrisens crescendo kom hösten 2008 vacklade både Swedbank och SEB. Det var ytterst nära att svenska skattebetalare fick två banker i knäet. Swedbank var värst däran och i slutändan fick skattebetalarna garantera mer än 300 miljarder kronor av bankens lån för att den skulle överleva.

Inte konstigt kanske att den annars så ledige och vane kommunikatören Michael Wolf var så nervös när han i november 2008 presenterades som vd att han läste upp sina uttalanden från små lappar i stället för att tala fritt.

Foto: TT Anders Sundström och Michael Wolf. Foto: TT

När det i fredags blev känt att Swedbanks ordförande Anders Sundström anmält Michael Wolf för misstänkt brott gick Wolf ut och berättade sin version i Dagens Industri. Anmälan verkar gälla misstänkt insiderbrott och åklagare har påbörjat en förundersökning. Det kan ta ett halvår till ett år innan den är klar.

Wolfs förklaring går ut på att hans pensionsdepå skötts av anställda på Swedbanks privatbank som tidigare hade ringt bankens enhet för regelefterlevnad innan de gjort affärer. Men i augusti 2015 ändrades rutinen och i november/december visade det sig att Michael Wolf godkänt affärer med sina värdepapper i bolag som bankens anställda just då inte fick göra affärer i. Bolagen fanns på så kallade ”stopplistor”.

– Jag har inte kunskap om vilka företag som finns på listorna och ska inte heller ha det, sa Michael Wolf till Dagens Industri.

Att Wolf inte haft koll på den ändrade rutinen är inte acceptabelt, men det skulle stämma med hans personlighet.

Han är inte detaljernas man. Han är generalisten och ledaren som har lätt att entusiasmera och få folk med sig. I Swedbank har han lutat sig tungt mot finansdirektör Göran Bronner som flera källor pekar på är den person som egentligen styr banken.

Michael Wolf föddes i Österrike sommaren 1963. Han hade en österrikisk far och en svensk mor och flyttade till Sverige när han var två år gammal. Han växte upp i Enebyberg norr om Stockholm som äldst av tre bröder. Han var duktig på att åka skidor och skrev till och med sitt specialarbete i gymnasiet om utförsåkning. Gymnasiebetygen var dock mediokra, 3,2 av max 5,0 i genomsnitt. Men sedan blev han karriärist. Han studerade ekonomi vid Stockholms universitet och började därefter som trainee på SEB.

När han var runt 25 år gammal drabbades han av en personlig tragedi. Hans far tog livet av sig – utan förklaring.

Michael Wolfs bröder Tom och Johan följde i hans fotspår till SEB, men efter 13 år lämnade han banken för ett jobb som projektledare på Skandia. Där ansåg många att Wolfs mål var att komma in i ledningsgruppen i Stockholm för att avancera mot vd-posten.

Foto: Pi Frisk/SvD/TTWolf är en otroligt ambitiös person – i allt. Stor familj, fint jobb, höga titlar – och han har en faiblesse för direktörsattribut. Han brukar ses ratta en stor dyr bil och spela tennis under Båstadsveckan.

Själv har han protesterat mot att han gillar direktörsattribut. Rymlig bil har han för att transportera sina många barn och han tycker helt enkelt om att spela tennis.

Men när det gäller tennisen så visar den kanske mest på hans stora anpassningsförmåga. När han i början av 00-talet flyttade till Saltsjöbaden insåg han snabbt att det var slalom och tennis som gällde. Han hade spelat tennis i sin ungdom och började spela igen medan hans barn åkte slalom i klubben. Dessutom spelade hans vän, företagsaktivisten Christer Gardell, som också bor i ”Saltis”, tennis.

Beträffande barnen har Michael Wolf dels två med sin tidigare fru, dels två med sin före detta sambo. Förra året offentliggjorde Wolf och TV4-profilen Kristin Kaspersen att de var ett par, men under hösten meddelade hon att förhållandet tagit slut.

Foto: Sven Lindwall / EXP / TTKristin Kaspersen och Michael Wolf. Foto: Sven Lindwall / TT

Hans omtalade fåfänga har dock gjort att han knappast ser ut som en direktör av den gamla stammen. Ledig stil, ingen slips, en skjortknapp uppknäppt i halsen.

Men när han utsågs till vd för Swedbank sa en av hans vänner: ”När han är 55 kommer han att se ut som 69 – och det kommer han inte att gilla.”

Ibland struntar han i konventionerna. Han har i alla fall tidigare snusat och då haft en fenomenal förmåga att alltid hitta ett ställe att lägga ut prillan, även mitt under pågående möten.

Och när Michael Wolf och vännen Stefan Carlsson för många år sedan skulle spela golf i Greenwich i Connecticut drog Wolf blickarna till sig. De hade ont om tid men körde ändå ut till en flott golfklubb. Så fort de kom fram hoppade Wolf ur bilen och tog av sig byxorna, skjortan och skorna för att byta om. Klubbens medlemmar höjde på ögonbrynen, men Wolf gick fram till första tee och slog ut – med en jätteportion snus under läppen och tröjan halvt instoppad i byxorna.

Efter tiden på Skandia blev Michael Wolf vd för det börsnoterade inkassoföretaget Intrum Justitia. Där förlitade han sig på dåvarande finansdirektören Monika Ellings djupa detaljkunskap medan han själv jobbade med att förbättra kundrelationer och varumärke.

Då Wolf började på Swedbank fick han praktisera några månader medan den dåvarande vd:n Jan Lidén, som kört banken i diket, fick sitta kvar. Michael Wolf började med att åka runt och fika med folk i koncernen. Han har lätt för att ta folk och pratar lika obesvärat med växeltelefonisten som med ordföranden.

Efter att ägarna två gånger stoppat in kapital i banken i finanskrisen, totalt 27,5 miljarder kronor, har banken återhämtat sig och står i dag stark. När tidningen Harvard Business Review i höstas rankade världens bästa vd:ar hamnade Wolf på plats nummer nio. Frågan är dock om det enbart var hans förtjänst. Ägarnas pengar, skattebetalarnas lånegarantier och ett uppsving i konjunkturen har spelat en avgörande roll för att få banken på fötter.

Därmed inte sagt att han inte är en bra ledare. Men enligt bankens ordförande Anders Sundström fick Wolf sparken bland annat för att han inte lyckats få kunderna och medarbetarna nöjdare. Att han fick gå på dagen berodde visserligen på anmälan till Finansinspektionen, men inte att han fick sparken i sig. Att Michael Wolf skulle ha misslyckats på just de här punkterna, där hans styrka anses ligga, är uppseendeväckande.

Hur det går för Wolf framöver är svårt att sia om.

Utan misstankarna om insiderbrott skulle han, med sitt utmärkta kontaktnät, säkert ha lätt att få ett nytt jobb. Men så länge misstankarna hänger över honom lär ingen anställa honom. Ekonomiskt klarar han sig dock bra. Han får 19,5 miljoner kronor i två år, om han inte har gjort sig skyldig till något brottsligt. I annat fall betalar banken inte ut alla pengarna.

Foto i text: Pi Frisk/TT

Fakta. Michael Wolf

Namn: Michael Wolf.

Ålder: 52.

Familj: Fyra barn från två olika förhållanden.

Bor: Skriven i Saltsjöbaden utanför Stockholm.

Utbildning: Ekonomie kandidat, Stockholms universitet.

Personlighet: Utåtriktad utan sinne för detaljer. Men han är en dålig förlorare. Han är duktig på att åka skidor utför, men när han vurpar skyller han gärna på skidorna.

Karriär

  • 1985–1998: SEB Merchant Banking.
  • 1998: Projektledare Skandia.
  • 1999–2002: Vd för Skandia i Tyskland.
  • 2002–2003: Finansdirektör Skandia.
  • 2003: Europachef i Skandia sedan även chef för Latinamerika.
  • 2006–2008: Vd Intrum Justitia, ”praoade” på Swedbank från december 2008.
  • 2009–2016: Koncernchef på Swedbank.

Aktuell

Fick sparken som Swedbankchef tidigare i veckan och utreds för misstänkt insiderbrott.

Läs mer. Michael Wolf får sparken
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.