Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Michael Wolf: Jag är visselblåsaren

Michael Wolf menar att det mycket väl kan vara så att det är han själv som är visselblåsaren i dramat som lett till Swedbanks polisanmälan mot honom.
Michael Wolf menar att det mycket väl kan vara så att det är han själv som är visselblåsaren i dramat som lett till Swedbanks polisanmälan mot honom. Foto: Jessica Gow / TT

”Jag är whistleblowern.” Det säger Michael Wolf, Swedbanks sparkade vd, till Dagens Industri. I lördagens upplaga säger Wolf att han ”aldrig har varit i närheten av insiderbrott” och att utredningen av hans fall, polisanmält för en vecka sedan, kommer att bekräfta det.

– Det har i efterhand visat sig att jag har godkänt affärer för min räkning i bolag som har funnits på bankens stopplistor. Jag har inte kunskap om vilka företag som finns på listorna, och ska heller inte ha det. Om det är detta anmälan handlar om så är det jag själv som är visselblåsaren, säger Michael Wolf till tidningen.

Han beskriver hur han uppfattat rutinen i banken avseende transaktionerna på börsen för koncernledningens befattningshavare.

– Den ändrades i augusti 2015, säger Wolf, och redogör för hur compliance (enheten för regelefterlevnad) i november-december förra året gjorde en uppföljning av ledningens affärer.

– Då framgår det att jag och några till i koncernledningen inte har rapporterats på korrekt sätt i förhållande till de nya reglerna, vilket jag inte hade en aning om.

Han vill inte säga vilka affärer som avses.

– Jag vet vilka affärer det berör och jag har gjort förluster i dem. Jag utgår ifrån att det är dessa det handlar om.

52-årige Michael Wolf säger att han har haft ”sju fantastiska år på banken”, vilket gör honom stolt. Uppsägningen överraskade honom, men konstaterar att tillsättningar och avsättningar strikt är styrelsens avgöranden.

Han säger sig inte ha upplevt att han haft någon konflikt med Anders Sundström, bankens styrelseordförande, men att anmälan till Finansinspektionen är ”ett nytt agerande från bankens sida”.

På fråga om det pågår en maktkamp kring Swedbank, svarar Wolf:

– Ingen aning.

Och när DI undrar om han har fiender i banken eller utanför banken som nu utnyttjar situationen, blir svaret:

– Alla som sitter högt upp har vänner och fiender.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.