Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Microsoft försöker hitta sin nya roll för framtiden”

Other: Ted S. Warren/AP

Microsofts jättebud på Linkedin visar hur hårt vd Satya Nadella är redo att satsa för att hitta bolagets nya roll. Framförallt kan det ses i kontrast mot Nokia-haveriet, skriver DN:s Linus Larsson.

Skype. Nokia. Minecraftutvecklaren Mojang. Det är några av Microsofts riktigt stora företagsköp genom åren, men de bleknar jämfört med budet på det börsnoterade sociala nätverket Linkedin som offentliggjordes på måndagen: 26,2 miljarder dollar, motsvarande 217 miljarder kronor. 

Affären väntas kunna avslutas under året. Microsoft betonar att Linkedin ska fortsätta ha sitt distinkta varumärke. Dess vd Jeff Weiner blir kvar vid rodret och ska börja rapportera direkt till Microsofts vd Satya Nadella.

Priset på 217 miljarder kronor skulle göra affären till Microsofts största någonsin. Priset får en att hoppa till. 196 dollar per aktie är 49,5 procent över vad kursen stängde på i fredags. Ett exceptionellt överpris och ett kvitto på att Microsoft har enorm tro på företaget.

Men det speglar också vilket vikt Satya Nadella lägger vid att förnya Microsoft efter år av misslyckanden inom centrala områden. Det kanske värsta exemplet är miljardköpet av Nokia. Det skulle sätta fart på Windows i mobiler och utmana så väl Google-backade Android som Apples IOS. Ett oerhört kritiskt ögonblick för Microsoft – den som missar den mobila revolutionen riskerar att göra sig helt irrelevant.

Det visade sig snart vara ett totalt magplask. Värdet på Nokia skrevs ner och i dag har Microsoft i allt väsentligt lagt ner ambitionerna att bli en spelare på mobilmarknaden, eller åtminstone underordnat sig dess giganter och hoppas få sälja mjukvara till andras system.

Det var den tidigare vd:n Steve Ballmers idé att köpa Nokia och det har blivit Satya Nadellas jobb att städa upp efter det. När man ser perioden sedan han tillträdde tidigt 2014 framträder en annan bild: Samma år köpte han svenska Mojang, företaget bakom spelsuccén Minecraft för 2,5 miljarder dollar. Han har lagt krut på molntjänsten Azure och onlinetjänster som Office365. 

Han lägger nu en gigantisk summa på att få in Linkedin under samma paraply. Det kan tyckas spreta, men här finns en röd tråd: Mindre hårdvara, mindre pc-fixerat, mindre Windows. Mer onlinetjänster, mer plattformar, mer nätverk. Eller annorlunda uttryckt: Mindre av det gamla Microsoft, mer av det nya.

Om inte annat tycks investerarna gilla honom. Sedan han tillträdde har aktien rört sig mestadels uppåt. Direkt efter nyheten om Linkedin dippade kursen visserligen, men det är för tidigt att veta vad domen blir. Det finns skäl att tro att den blir riktigt positiv med tiden. 

Linkedin är, med sin inriktning på yrkeslivet, en formidabel källa till data och kontaktnät för Microsoft. Med tungt fokus på företagsmarknaden kan det mycket väl finnas en smart plan för hur just Microsoft ska kunna dra nytta av det. 

Man kan till och med hävda att det finns paralleller mellan Linkedin- och Mojang-köpet. Båda ger Microsoft tillgång till stora, attraktiva målgrupper och deras nätverk. Visst, den ena utgörs till stor del av Minecraftspelande 12-åringar, men samma grupp kan beskrivas som framtida, teknikorienterade konsumenter. Med Linkedin följer 433 miljoner medlemmar, yrkesmänniskor från hela jorden, med på köpet.

Dessutom är prislappen egentligen bara skyhög i ett kortare perspektiv. Ja, jämfört med vad aktien handlades för i fredags är Microsofts bud på 196 dollar per aktie extremt generöstMen så sent som i höstas var den värd omkring 250 dollar. 

Linkedin har många starka sidor, men 2016 har varit kämpigt. Hur länge förhandlingarna har pågått är inte känt, men kanske såg Microsoft Linkedin chansen att snappa upp en skadeskjuten fågel med stor potential.

Om Nadellas plan för att ta Microsoft in i framtiden håller återstår att se. Det är ingen enkel sak att köpa sig till allt som saknas. Men budet visar åtminstone att Microsoft är redo att betala bra för att hålla sig relevant.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.