Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 18:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/microsoft-infor-etiska-regler-for-ansiktsigenkanning/

Ekonomi

Microsoft inför etiska regler för ansiktsigenkänning

Ansiktsigenkänning används på George Bush Intercontinental Airport i Houston i USA.
Ansiktsigenkänning används på George Bush Intercontinental Airport i Houston i USA. Foto: David J. Phillip/AP

Genom en ändring i användarvillkoren ska Microsoft förhindra att deras teknik för ansiktsigenkänning används diskriminerande. Företaget inför nu ett speciellt etiskt regelverk för användandet av teknologin.

”Vi tycker att det är viktigt att regeringar under 2019 börjar anta lagar som reglerar den här teknologin”, skriver Brad Smith.

Agnes Laurell
Rätta artikel

I ett blogginlägg efterlyser Microsofts Brad Smith lagar som reglerar användningen av ansiktsigenkänning, samtidigt skriver han att teknikföretagen själva kan införa begränsningar för teknologin. 

”Den här teknologin behöver utvecklas och användas försiktigt. Efter omfattande diskussioner och utvärderingar, har vi bestämt oss för att anta sex principer för att hantera de här frågorna”, skriver Smith.

Bland annat lyfter Brad Smith vikten av att de som utvecklar teknik för ansiktsigenkänning ser till att teknologin följer de lagar och regler som finns mot diskriminering. Så att verktygen inte kan diskriminera dess användare. 

Microsoft skriver därför in i sina användarvillkor att det är förbjudet att använda tekniken för att diskriminera dess användare. De nya principerna som presenterats ska införas före mars 2019.

I våras uppmanade flera medborgarrättsgrupper företaget Amazon att sluta erbjuda tjänster för ansiktsigenkänning till myndigheter. Det eftersom organisationerna ansåg att tekniken kan användas för att orättvist peka ut invandrare och svarta personer, rapporterar Reuters.

Tekniken för ansiktsigenkänning har fått stor uppmärksamhet bland annat i och med att Kina är på väg att införa ett socialt betygssystem för sina invånare. 

Systemet, som samlar in data om vad invånarna gör, ska vara helt utbyggt år 2020 och målet är att poängsätta medborgarnas pålitlighet. Redan i dag beräknas det att Kina har över 200 miljoner övervakningskameror och om två år ska den siffran ha fördubblats.

Läs mer: Kinesisk speljätte vill stoppa spelberoende med ansiktsigenkänning

Läs mer: Gå mot röd gubbe och skäms – så kontrolleras kineserna

Linus Larsson: Systemet införs först frivilligt, med privilegier för de skötsamma