Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Microsoft köper Minecraft för miljarder

Mjukvarujätten Microsoft köper Mojang, företaget bakom dataspelet Minecraft, för 2,5 miljarder dollar, motsvarande nära 18 miljarder kronor för det svenska bolaget. – Det handlar inte om pengarna, uppger Markus ”Notch” Persson i ett blogginlägg.

Minecraft har varit ett lönsamt datorspel redan från starten. I fjol gjorde Mojang en vinst på 816 miljoner kronor på en omsättning om 2,1 miljarder kronor. Microsoft köper bolaget för närmare 18 miljarder kronor. Mjukvarujätten pekar på att Mojangs dataspel Minecraft är ett av de mest populära spelen genom tiderna, med över 100 miljoner nedladdningar bara på pc sedan lanseringen 2009.

Dave Bisceglia, chef för indieutvecklaren Tap Lab uppger till nyhetsbyrån Reuters att ett tung vägande argument för Microsoft köper Mojang är att företaget vill fånga mobiltelefonspelarna och få över dem ”till sin vacklande Windows Phone-plattform”.

Det var affärstidningen Wall Street Journal som i förra veckan avslöjade att bolagen diskuterade en affär. I och med att uppgörelsen nu bekräftas lämnar Mojangs grundare och storägare Markus Persson, även känd som Notch, bolaget. Slutar gör även bolagets vd Carl Manneh och Jakob Porsér.

Vad som händer med övriga anställda är oklart, men enligt meddelandet kommer de flesta troligtvis att stanna kvar på Mojang.

DN har sökt männen bakom bolaget för en kommentar. På företagets hemsida förklaras försäljningen med att Markus ”Notch” Persson inte vill ”ansvara för att äga ett företag av en sådan global betydelse”.

– Under de senaste åren har han försökt att arbeta med mindre projekt, men trycket att äga Minecraft blev för mycket, skriver bolaget på sin hemsida. Det enda alternativ som återstod var alltså att sälja Mojang.

På sin egen webbplats ”notch.net” skriver Markus Persson:

– Så snart affären är klar kommer jag att lämna Mojang och gå tillbaka till att göra Ludum Dares och små webbexperiment. Om jag någonsin råkar göra något som verkar få dragkraft, kommer jag förmodligen överge den omedelbart, konstaterar Markus Persson som avslutar med orden:

”Det handlar inte om pengar. Det handlar om mitt förstånd”.

Mojang bildades i oktober 2010 av Markus Persson, Carl Manneh och Jakob Porsér och bolaget har sedan 2012 haft ett nära samarbete med Microsoft. Grundarna har tydligt profilerat sig som oberoende utvecklare med egna pengar, nu blir de i stället ekonomiskt oberoende som mångmiljardärer.

Köpeskillingen 2,5 miljarder dollar är lite högre än förhandsryktena och köpeskillingen kan jämföras med när Volvo personvagnar såldes till kinesiska Geely för 1,3 miljarder dollar.

Snilleföretag på export

Mojang är långt ifrån det första teknikföretaget som går på export över Atlanten:
• 1999: Microsoft köper svenska Sendit, som tillverkar mjukvarulösningar åt mobiloperatörer, för en dryg miljard kronor.
• 2005: Ebay köper svenska Skype för 2,6 miljarder dollar.
• 2006: Motorola köper Kreatel, som tillverkade boxar för ip-tv-system, för 800 miljoner kronor.
• 2006: Electronic Arts köper spelföretaget DICE.
• 2007: Google köper videokonferensföretaget Marratech för omkring 100 miljoner kronor.
• 2008: Sun Microsystems köper databashanteraren My SQL för drygt 6 miljarder kronor.
• 2010: Apple köper Malmöbaserade Polar Rose, som utvecklade tekniker för ansiktsigenkänning, för runt 200 miljoner kronor.
• 2010: Mobiltillverkaren Blackberry köper gränssnittsspecialisten The Astonishing Tribe (TAT). Prislappen tros ha hamnat på drygt 800 miljoner kronor.
• 2013: Apple köper datakompressionsspecialisterna Algotrim. Köpeskillingen ej offentliggjord.
Källa: Svenska Dagbladet, med flera. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.