Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Microsoft köper Nokia

Nokias vd Stephen Elop och Microsofts Steve Ballmer.
Nokias vd Stephen Elop och Microsofts Steve Ballmer. Foto: Luke MacGregor/Reuters

Microsoft köper Nokias mobiltelefonenhet för 5,44 miljarder euro. Avtalet väntas bli klart första kvartalet 2014 och måste godkännas av Nokias aktieägare och konkurrensmyndigheter, rapporterar Reuters.

Nokia blev partner med Microsoft 2011 och använder Microsofts mjukvara Windows i sina mobiltelefoner. Med det nya upplägget kommer 32 000 personer, 4 700 i Finland, bli Microsoftanställda. Nokia uppskattar att man tjänar 3,2 miljarder euro på affären.

Nokias vd Stephen Elop väntas lämna sin styrelsepost och i stället bli chef för enheten som Microsoft förvärvar. Nokias plan efter köpet handlar om att fokusera på affärsområdena infrastruktur och nättjänster, kartfunktionen Here och ”Advanced Technologies”.

– Efter grundlig bedömning av hur vi ska maximera värdet för aktieägarna, inklusive övervägande av olika alternativ, tror vi att den här transaktionen är det bästa steget framåt för Nokia och dess aktieägare, säger styrelseordföranden och tillförordnade vd:n Risto Siilasmaa i ett pressmeddelande.

Affären, värd motsvarande 47,1 miljarder kronor, väntas vara klar under det första kvartalet 2014, och innebär förutom köpet av mobiltelefontillverkningen också en licensiering av Nokias samtliga patent och karttjänster.

Köpet är ett steg vidare i det samarbete som företagen inledde 2011, då Nokia började använda Microsofts Windows-mjukvara i sina telefoner.

Microsoft vill genom köpet stärka sin position på mobilmarknaden genom snabbare innovation, ökade synergier och genom att slå samman bland annat företagens marknadsföring, heter det i ett pressmeddelande.

”Det är ett djärvt steg in i framtiden, en win-win för anställda, aktieägare och konsumenter hos båda företag. Det kommer att stärka Microsofts andel och vinst på telefonområdet, och stärka möjligheterna för båda Microsoft och våra partner”, säger vd:n Steve Ballmer.

Nokialedningen flaggar för att aktieägarna kommer att få del av pengarna som Microsoft betalar för mobiltelefonverksamheten. Efter att Nokialedningen gått igenom den framtida strategin och vilken finansstruktur som bolaget sedan behöver, kommer överskottet att delas ut till aktieägarna, skriver Nokia i ett pressmeddelande.

Diskussionerna om en eventuell affär har pågått sedan i februari, på initiativ av Microsofts vd Steve Ballmer, enligt Risto Siilasmaa. Sedan dess har det vridits och vänts på de olika alternativen för Nokia.

Steve Ballmer gjorde sitt bästa för att lugna finländarna om vad affären kommer att innebära för landets ekonomi och arbetsmarknad.

– Finland kommer att vara vårt center för forskning och utveckling. Vi har inga planer på att genomföra förändringar i var i världen arbetet utförs. Vi kommer att göra investeringar i Finland, sade Ballmer vid presskonferensen.

Nokia står för nära 40 procent av näringslivets F & U, forskning och utveckling, i Finland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.