Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-16 00:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/mikronation-stammer-internetstiftelsen-brak-om-ratten-till-domanen-nu/

Ekonomi

Mikronation stämmer Internetstiftelsen – bråk om rätten till domänen .nu

Niue stämmer svenska Internetstiftelsen på 200 miljoner kronor.
Niue stämmer svenska Internetstiftelsen på 200 miljoner kronor. Foto: imago stock

Stillahavsnationen Niue – ett av världens minsta länder till invånarantalet – stämmer svenska Internetstiftelsen på 200 miljoner kronor. I botten ligger en tvist om vem som ska ha rätten till domänen .nu, som är Niues toppdomän. 

Juan Flores
Rätta artikel

I dag är det Internetstiftelsen som administrerar domänen .nu, som är mycket vanlig i Sverige, men samtidigt råkar vara mikronationen Niues toppdomän. Internetstiftelsen har också hand om den svenska toppdomänen .se. 

Nu har Niue, som har omkring 1.700 invånare, stämt stiftelsen på 200 miljoner kronor efter en komplicerad tvist, skriver Dagens Industri.  

Internetstiftelsen har kontrollerat .nu sedan 2013, och kalkylerar med att tjäna 30–35 miljoner årligen på domännamnet. 

Niue hävdar att stiftelsen olovligen administrerar domänen. 

Landets ombud i Sverige, Pär Brumark, säger till tidningen att skadeståndet ska baseras på vinsterna de senaste fem åren. 

Internetstiftelsen vd i Sverige, Danny Aerts, ser inte någon grund för stämningen. 

– Innan vi gjorde bedömningen att vi kunde driva .nu gick vi till länsstyrelsen och frågade om det är i linje med vår ändamålsparagraf. Där fick vi ett ja, säger han till Di.

Att administrationen av .nu hamnade hos svenska internetstiftelsen beror bland annat på att en tidigare regering i Niue sålde rättigheterna till en stiftelse som bland annat verkar för att föra ut internet till önationer. En senare regering ogiltigförklarade avtalet genom en ny lag.

När svenska internetstiftelsen tog över administrationen 2013 protesterade Niue, men det är först nu som det blir rättssak av det.