Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Militära granater demonterades vid Samhall

Other: Samhall / TT

Hosta, utslag och psykiska besvär drabbade anställda vid en Samhall-anläggning när de demonterade militära övningsgranater, en arbetsuppgift de säger sig ha satts att utföra. Samhall uppger att företaget visserligen fått ett sådant uppdrag, men att det aldrig utfördes.

Tidningen Dagens Arbete rapporterar om demonteringsarbetet som en Samhall-anläggning utanför Nyköping fick i maj i år. Fyra trälådor fyllda med det som en chef beskrev som färgpatroner hade ställts in i tvätteriet. Att det i själva verket handlade om militära granater fick ingen veta då, skriver tidningen.

När granatens plasthylsa skruvades av spreds ett orange färgpulver i lokalen. Flera arbetare drabbades av hosta och besvär med luftvägarna, medan någon annan fick hudutslag.

– Ingen visste vad granaterna innehöll. Många var oroliga, säger en av de arbetare som var med, medan en annan säger sig ha ”insett direkt att det var militära granater”.

I juni, efter det att uppgiften slutförts, skickades färgpulvret till ett laboratorium. Där konstaterades det långt senare att pulvret innehöll zink, som inte är hälsofarligt i den dos som analyserades.

– I flera månader var vi oroliga för vad vi andats in. Vi visste inte om det var farligt eller inte, säger en av arbetarna till Dagens Arbete.

Yvonne Westman, distriktschef på Samhall i Södermanland och Gotland, hävdar i samtal med tidningen att personalen i Nyköping aldrig jobbade med demontering av granater.

– Det var ett uppdrag som vi drog tillbaka. Vi har inte haft något uppdrag där vi suttit och gjort det. Det var några medarbetare som öppnade några granater, emot instruktionen, säger Yvonne Westman.

Samhall är ett av Sveriges största företag sett till antalet anställda med 20.000 anställda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.