Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Miljardär som grundade Q-Med krävs på 152 miljoner i skatt

Miljardären Bengt Ågerup krävs på 152 miljoner kronor i skatt.
Miljardären Bengt Ågerup krävs på 152 miljoner kronor i skatt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges ”ende socialistiske miljardär”, Bengt Ågerup, krävs på 152 miljoner kronor av Skatteverket. Ågerup är skriven i Schweiz men Skatteverket anser att han hör hemma i Sverige och ska beskattas fullt ut här.

Bengt Ågerup är njurforskaren som startade medicinföretaget Q-Med och blev miljardär. Han beskrivs som ”Sveriges ende socialistiske miljardär” och har i intervjuer berättat om sin dröm om det klasslösa samhället.

Men Skatteverket anser att Bengt Ågerup inte har gjort rätt för sig i Sverige. Vid årsskiftet upptaxerades han för flera års inkomster – och krävs nu sammanlagt på 152 miljoner kronor mer i skatt och skattetillägg.

Tillägget är en straffavgift som man åker på om man lämnat felaktiga uppgifter till Skatteverket.

Enligt Skatteverket är Ågerup, som är skriven i Schweiz, obegränsat skattskyldig i Sverige.

– Vi menar att han vistats stadigvarande i Sverige, säger Göran Haglund, skatterevisor på Skatteverkets grupp för utlandstransaktioner.

Skatteverkets utredning visar att Ågerup ägt en fastighet i Uppsalatrakten och att flera av hans barn varit skrivna i Sverige. Han har också haft omfattande bolagsengagemang i svenska företag.

Skatteverket har ”säkrat bevis” på Ågerups företag Nexttobe i Uppsala, där man bland annat beslagtagit hans veckokalender och kunnat slå fast att han varit i Sverige stora delar av åren 2008-2012.

År 2008 vistades han i Sverige 218 dagar, 2012 var det 207 dagar.

Allt detta gör att han anses ha det som kallas ”väsentlig anknytning” till Sverige, och att han därför ska beskattas fullt ut här, enligt Skatteverket.

Av utredningen framgår det också att Ågerup ägt närmare 50 procent av företaget Q-Med genom ett nederländskt bolag.

Den 25 februari 2011 sålde han aktierna i Q-Med för 2,8 miljarder kronor.

Den största delen av den skatt som han nu krävs på kommer från vad som verkar vara ett skatteupplägg med ett så kallat förbjudet lån, från ett företag på British Virgin Islands, BVI.

I den delen höjs hans inkomster av tjänst med cirka 183 miljoner kronor, som han ska betala skatt på – plus 40 procent av skatten i skattetillägg.

Sammanlagt landar notan på 151,7 miljoner kronor.

Bengt Ågerup startade 1987 medicinföretaget Q-Med, som börsnoterades 1999, och som han alltså sålde sina aktier i 2011. Ågerup anses vara god för 5 miljarder kronor.

Han hävdar själv i intervjuboken ”Svenska miljardärer” att han är socialist, och beskrivs i ett porträtt i tidningen ETC som den ”ende svenske miljardären som drömmer om det klasslösa samhället.”

Den självbilden har han dock fått visst mothugg på av andra i näringslivet.

DN har sökt Bengt Ågerup för en kommentar, men han är på resa i USA och det har inte gått att nå honom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.