Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Miljardbud supermedicin för svenskt läkemedelsbolag

Foto: DN

Det svenska läkemedelsbolaget Meda rusade som mest med över 70 procent på börsen efter att det rekordstora bud av det amerikanska företaget Mylan. DN:s Hasse Eriksson svarar på tre frågor om affären.

Varför stiger Medas så kraftigt på börsen?

– Det amerikanska budet gör att värdet på bolaget ökar plötsligt och då följer aktien med upp. Men aktien hade kunnat stiga ännu mer för att motsvara budet fullt ut. Att det inte gör det beror förmodligen på en viss osäkerhet att affären fullföljs. Att aktier stiger kraftigt i samband med bud är vanligt. Om en affär sedan skulle spricka faller aktien tillbaka. Det skedde till exempel när Electrolux planerade köp av General Electrics vitvarudel inte blev av.

Varför vill amerikanska Mylan köpa Meda?

– Mylan vill åt Medas produkter som de räknar med att kunna sälja genom sin organisation. Läkemedel är en bransch där det händer mycket. För läkemedelsbolag anses det en fördel att vara stora eftersom utvecklingskostnaderna är stora. I november blev affären mellan läkemedelsjättarna Pfizer och Allergan klar. De bildade världens största läkemedelsbolag. Under 2014 försökte också Pfizer köpa svenska Astra Zeneca, men fick nobben då.

Kommer viktig läkemedelsforskning att försvinna från Sverige i och med affären?

– Nej. Meda är främst inriktad på marknadsföring och försäljning av läkemedel och har enligt årsredovisningen ingen ”egen riskfylld läkemedelsforskning i tidig klinisk fas”. Det är skillnad mot exempelvis Astra Zeneca som har verksamhet tidigare i processen att ta fram läkemedel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.