Monsanto döms att betala miljarder till man döende i cancer - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Miljarddom mot Monsanto i glyfosatfall

Roundup i butikshylla den 9 juli 2018.
Roundup i butikshylla den 9 juli 2018. Foto: Josh Edelson/AFP

I den första domen i sitt slag åker Monsanto på ett miljardbakslag om den kontroversiella kemikalien glyfosat. Den tyskägda jordbruksjätten ska betala 289 miljoner dollar (över 2,6 miljarder kronor) till en döende man.

I sitt jobb som skolvaktmästare gick Dewayne Johnson runt och sprutade Ranger Pro, ett medel jämförbart med det mer kända Roundup, mot ogräs mer än varannan vecka i snitt. Nu är han döende i blodcancer, och hävdar att Monsanto inte varnat tillräckligt för riskerna med det glyfosathaltiga medlet.

Dewayne Johnson i rättssalen på fredagen.
Dewayne Johnson i rättssalen på fredagen. Foto: Josh Edelson/AFP

Och juryn i Superior Court of California håller med. Monsanto döms att betala sammanlagt 289 miljoner dollar, rapporterar nyhetsbyråer från San Francisco.

Glyfosat är ett effektivt men omstritt medel, och Johnsons fall är det första av ungefär 5.000 liknande i USA. Monsanto svarar att man ska överklaga domen.

Expertisen är oenig om hur farligt medlet är. Världshälsoorganisationens cancerenhet larc har beskrivit glyfosat som ”troligen cancerframkallande hos människor”. Men miljö- och hälsomyndigheter i både EU och USA har kommit fram till att sambandet inte är bevisat.

Samtidigt anklagas myndigheterna för att ta för mycket politisk och ekonomisk hänsyn. EU var på vippen att förbjuda glyfosat förra året, men när Tyskland svängde över till ja-sidan fick kemikalien tillstånd för fem år till.

Monsanto håller på att byta namn efter att ha blivit uppköpt av tyska kemibjässen Bayer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.