Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Miljarder till arbetslösa läggs på hög

Trots fortsatt hög arbetslöshet samlas pengarna som avsatts för att få de arbetslösa ut i arbete på hög. Sedan 2007 har Arbetsförmedlingen lämnat tillbaka nästan 18 miljarder kronor till statskassan, visar en genomgång som DN gjort. Oppositionen i riksdagen är kritisk.

En av de oförändrat stora posterna i regeringens vårbudget är åtgärder mot arbetslösheten.

Men i fjol, visar den senaste årsredovisningen för myndigheten, var överskottet 3,1 miljarder kronor. Totalt handlar det om 17,9 miljarder kronor i outnyttjade anslag under fem år, visar DN:s genomgång. Samtidigt har arbetslösheten stigit och bitit sig fast på en nivå omkring 8 procent.

Toppåret var 2010 med 5,9 miljarder kronor i återbäring till finansminister Anders Borg (M). Då har vi räknat bort överskottet i a-kassan, som beror på att fler står utan arbetslöshetsförsäkring eller har blivit utförsäkrade.

Nyligen besökte Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist utskottet för att förklara överskottet. De anslag som inte använts har vuxit sedan hon tillträdde som högsta chef för myndigheten 2008.

– Det beror på att prognoserna för arbetslösheten har legat relativt högt, men siffrorna har de facto blivit lägre. Då får man pengar över. Och då ska inte vi göra av med pengarna. Vi ska vara rädda om skattebetalarnas pengar, säger hon.

Den förklaringen underkänner Ylva Johansson.

– Det är slöseri att inte använda de här pengarna. Man har reglerat insatserna på ett orimligt strikt sätt, säger Ylva Johansson (S), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Miljöpartiets Mehmed Kaplan, ledamot i arbetsmarknadsutskottet, riktar kritik mot regeringens styrning av myndigheten.

– Jag är bekymrad för att inte ens departementet har koll. Då borde man ha ändrat budgeten i tid.

Josefin Brink, Vänsterpartiets ledamot i arbetsmarknadsutskottet, är också kritisk till regeringen.

– Arbetsförmedlingen har väldigt lite frihet att använda pengarna efter olika personers behov. Det har blivit svårare för förmedlingen att utnyttja de medel de får.

Även Sverigedemokraternas Sven-Olof Sällström sällar sig till kritikerna.

– Arbetsförmedlingen ska ha en frihet att använda sina medel. Vi måste använda alla medel vi har för att komma till rätta med arbetslösheten, säger han.

Att en majoritet av riksdagen därmed riktar hård kritik mot myndigheten och regeringen oroar inte arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

– Det är naturligt när man styr myndigheter att det överskott som blir när prognoserna förändras också återbetalas, säger hon.

Hon pekar på bristande intresse från arbetsgivarna för att anställa grupper som kräver särskilt stöd som en förklaring. En annan förklaring är ungdomars ointresse för utbildning, menar ministern.

Men sticker det inte i ögonen att den ansvariga myndigheten inte använder sina medel fullt ut när arbetslösheten har stigit?

– Det handlar om ett ansvar för skattebetalarnas pengar att de förs tillbaka till andra välfärdssektorer. Det är ett bevis för att vi haft en ansvarsfull politik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.