Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 16:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/miljardforlust-for-hm/

Ekonomi

Miljardförlust för H&M

Foto: Maverick Asio,

Klädjätten H&M gjorde en förlust på 6,5 miljarder kronor andra kvartalet. Bolagsledningen planerar nu för att öka stängningstakten av butiker.

TT Text

H&M redovisar en förlust före skatt på nästan 6,5 miljarder kronor för perioden mars-maj, det andra kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Motsvarande period i fjol gjorde bolaget en vinst på 5,9 miljarder kronor.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en förlust på 6,4 miljarder kronor, enligt Refinitivs sammanställning.

Omsättningen halverades till 28 664 miljoner kronor. I juni, fram till den 24:e, föll försäljningen med 25 procent. 350 butiker, motsvarande sju procent av det totala antalet butiker, är fortsatt stängda. Varulagret är ungefär lika stort som tidigare.

Bland annat som en effekt av coronakrisen planerar klädkedjan för att öka takten av stängda butiker under året. Färre nya öppningar blir det också jämfört med tidigare planer.

H&M räknar med att den svaga marknaden kommer innebära fler reor även under tredje kvartalet.

”Vi fortsätter att anpassa kostnaderna för att motverka covid-19-situationens negativa påverkan. Vi ser att de snabba förändringar i kundbeteende som pandemin fört med sig skyndar på digitaliseringen i branschen ytterligare”, skriver vd Helena Helmersson i rapporten.

För att se över finansieringen planerar klädjätten för att ge ut obligationer, men en eventuell sådan är ännu inte beslutad, påpekar företagsledningen.

Ämnen i artikeln

H&M
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt