Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Miljardskatt i silver funnen i skeppsvrak

På havsbotten utanför Irland har det sedan andra världskriget vilat en silverskatt värd runt en miljard kronor. Nu har skeppet återfunnits.

Det brittiska skeppet SS Gairsoppa var på väg från Indien till Storbritannien 1941, mitt under andra världskriget. Dåligt väder gjorde att skeppet fick ont om bränsle. När det försökte nå Irland torpederades det istället av en tysk ubåt.

Skeppet gick till botten tillsammans med sitt innehåll, bland annat järn, te - och 200 ton silver. Silverskatten beräknas idag vara värd 150 miljoner dollar, runt en miljard kronor. Det är den största skatt av värdefull metall som någonsin har hittats på havets botten, skriver BBC News.

Av den 85 man stora besättningen lyckades tre man nå i land i en livbåt, men endast en av dessa överlevde.

Skeppet återfanns av det amerikanska företaget Odyssey Marin. Företaget kommer själva att få behålla 80 procent av skattens värde. Arbetet med att bärga silverskatten inleds under andra delen av 2012.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.