Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Miljardstöd till företag hemligstämplas av Arbetsförmedlingen

Foto: Jessica Gow/TT

Över 73 miljarder skattekronor har betalats ut i anställningsstöd till privata företag de ­senaste fem åren. Men ingen vet eller kan kontrollera hur de används – eftersom Arbetsförmedlingen sekretessbelägger vilka företag som får ­pengarna.

Statliga anställningsstöd som nystartsjobb för långtidsarbetslösa, instegsjobb för nyanlända och lönebidrag för personer med nedsatt arbetsförmåga ska göra att fler män­niskor kommer i arbete snabbare.

Enligt Ifau, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, har åtgärderna också haft positiva effekter för långtids­arbetslösa.

Den senaste tiden har både fackförbund och arbetsgivarorganisationer larmat om hur privata företag i exempelvis städ-, taxi- och restaurangbranschen i princip bygger hela sin verksamhet på att de anställdas löner delvis betalas av staten. Arbetsförmedlingen har också kritiserats i en statlig utredning. Myndigheten anses ha dålig koll på om företagen tar in för många bidragsjobbare och skapar osund konkurrens.

Statistik som Arbetsförmedlingen tagit fram åt DN visar att drygt 73 miljarder kronor betalats ut i anställningsstöd till privata företag de senaste fem åren. Men hur pengarna används har aldrig granskats.

”Vår forskningschef känner inte till några sådana utredningar eller granskningar som vi själva har gjort”, skriver Arbetsförmedlingens pressansvarige Patrik Svensson i ett mejl.

Vilka företag som utnyttjat bi­dragen och hur mycket pengar de fått är dessutom belagt med sekretess. Myndigheten hänvisar till sekretess- och offentlighetslagstiftningen och skriver i ett brev till DN att det inte står klart att den enskilde inte kan lida skada av att uppgifterna blir offentliga. Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman tycker att det är i sin ordning att det är sekretessbelagt vart 73 miljarder kronor tagit vägen de senaste fem åren.

– Det är rimligt att ha den här sekretesslagstiftningen. Det kan delvis uppfattas som affärshemligheter hur företagen har det i sin verksamhet, säger han.

Arbetsförmedlingen tror inte att sekretessen ökar risken för att nystartsjobb och andra subventionerade anställningar missbrukas.

– Vi har uppgifter om vilket stöd företagen fått. Vi kan gå in och titta om vi får signaler om att det är något som inte fungerar, säger Mats Wadman.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke anser att allmänhetens insyn i hur skattemedel används borde väga tyngre än den enskilde företagarens affärsintressen.

– Jag har svårt att se hur ett företag skulle lida skada för att staten redovisade vilka som fått pengar för sina anställda. Jag kan även se att det finns ett samhälls­intresse och behov av transparens för hur pengarna används. I förlängningen kan det ju vara så att företagen använder bidragen på ett felaktigt sätt som hotar konkurrensen och stör marknadsekonomin.

Efter den senaste tidens larm har Arbetsförmedlingen inlett en granskning av hur subventionerade anställningar används i taxibranschen.

– Det har funnits indikationer från andra branscher också. Vi får se om vi ska gå vidare och titta på fler, säger Mats Wadman.

Att inga större granskningar gjorts tidigare beror på att det finns en bred enighet, både bland forskare och bland politiker, om att åtgärderna fungerar.

– Det här har inte upplevts som ett problem tidigare. I grunden är alla överens om att den här typen av stöd är det absolut mest effektiva som finns för att få ut folk i arbete som varit arbetslösa länge, säger Mats Wadman.

Totalt har statliga myndigheter, kommuner och landsting i Sverige fått över 20 miljarder kronor i anställningsstöd sedan 2010. Uppgifter om vilka statliga aktörer som fått bidrag och hur mycket pengar det rör sig om döljs dock inte av sekretess. Stockholm, Örebro och Eskilstuna kommun finns bland dem som får mest pengar.

DN granskar

1 På tjänsten ”DN granskar” kan du tipsa oss om missförhållanden och lämna information som kan vara känslig. Adressen är dngranskar.dn.se. DN skyddar sina källor.

2 Tjänsten är uppbyggd för att ge dig som tipsare största möjliga säkerhet. Därför krypteras ditt tips.

3 Du får vara anonym. Granskande reportrar tar hand om tipset.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.