Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 03:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/miljardutdelning-fran-vattenfall-1/

Ekonomi

Vattenfall ökar vinsten: ”Ny kärnkraft ligger väldigt långt borta”

Vattenfalls vd Magnus Hall.
Vattenfalls vd Magnus Hall. Foto: Nicklas Thegerstrom

Energikoncernen Vattenfall ökade vinsten med nästan 25 procent i fjol – och vill ge ensamägaren staten en utdelning på drygt 7 miljarder.

– Vi kommer att satsa hårt på vindkraften framöver, ny kärnkraft ligger väldigt långt bort och är ingen relevant diskussion i dag, säger koncernchefen Magnus Hall.

Vattenfall, statens största bolag, har inte uppnått alla sina finansiella mål sedan 2012, nu gör man det ordentligt. Vinsten ökar med nästan 25 procent, bakom ligger högre elpriser men också en försäljning av tyska fjärrvärmeverk. 

Styrelsen föreslår att skattebetalarna får tillbaka 7,2 miljarder, vilket motsvarar drygt halva nettovinsten. 

– Det är inte rekord, men med tanke på vad vi åstadkommit de senaste åren, så är det mycket bättre, säger Magnus Hall.

Ska staten vänja sig vid denna typ av utdelning?

– I grunden – ja. Vår förhoppning är att alltid nå våra finansiella mål – men staten måste liksom alla andra leva med att konjunkturen kan svänga.

För att anknyta till en aktuell debatt – utdelningen hade väl kunnat rusta upp Ringhals 1 och 2 i stället?

– Vattenfall är för kärnkraft, men det ska vara bra kärnkraft. Nedläggningsbeslutet togs 2015 och på helt affärsmässiga grunder. Det har inte ändrats. Viktigt i sammanhanget är att då stod vindkraften för cirka 10 TWh, vi räknar med 40 TWh till nånstans 2022-2023.

När kan vi ha ny kärnkraft i Sverige?

– Vi investerar i de fem reaktorer som ska vara kvar, där har vi ingen bortre gräns för driften. Men ny kärnkraft är inget att diskutera i dag. Jag vill inte ge något årtal för när den kan komma – men min bedömning är att det ligger väldigt långt borta.

Vattenfalls närmaste framtid stavas i stället vindkraft – på land och i havet, i Sverige och i andra länder. Av de 35 miljarder som kallas ”tillväxtinvesteringar” går 25 miljarder till vinden under innevarande och nästa år.

– Vi vill jobba för klimatet på två sätt, dels ny fossilfri kraft för att driva bilar och industrier, dels genom att dra ned på våra koldioxidutsläpp.

Men fortfarande står fossila bränslen för nästan 20 procent av er elproduktion – när är det noll?

– Det handlar om olja och kol, och de ska vara borta före 2040. I fjol stängde vi ett kolkraftverk i Amsterdam och ett i Berlin – där kolet ska vara utfasat till 2030. Vi har en tydlig plan, säger Magnus Hall.

En sak som det råder enighet i debatten om är att Sverige måste modernisera och bygga ut sina elnät, inte minst för att klara utbyggnaden av vind- och solkraft. Magnus Hall säger att Vattenfall investerade rekordmycket i sina elnät i fjol, men att den takten kommer att sänkas.

– Det kommer inte att ske något radikalt under 2020, men eftersom vi får betydligt mindre intäkter från nätsidan måste vi på sikt dra ned investeringarna för att få balans på den verksamheten, säger Magnus Hall.

 

Läs mer: Det blåser friskt om svensk vindkraft 

Läs mer: Vindkraft till havs blir alltmer lönsam 

Läs mer: DN reder ut den nya kärnkraftsdebatten