Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Miljardvinst för pressat Arla

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Hårt kritiserade Arla gjorde under årets första sex månader en vinst på drygt 1 miljard kronor. Motsvarande period förra året var vinsten 1,3 miljarder.

Arla-koncernen pressas av de globala mejeripriserna vilket innebar att omsättningen minskade under första halvåret 2015 med 3,8 procent till 47,9 miljarder kronor. Vinsten blev 1,08 miljarder kronor.

Enlig Arla Foods koncernchef Peder Turborg har den globala mejerimarknaden knappast varit mer oförutsägbar.

”2015 har tyvärr visat sig bli en lika stor utmaning som vi trodde. Vår långsiktiga inställning är att marknaden kommer att vända igen under första halvåret nästa år, och därför fokuserar vi på vår strategiska agenda”, skriver han i delårsrapporten.

Arla har i år uppmärksammats, bland annat här i DN, för att ha kraftigt sänkt ersättningen till landets mjölkbönder.

Läs också: Mjölkbönder går ihop för att kräva bättre betalt

För stötta mjölkbönderna som är anslutna till Arla har styrelsen beslutat att acceptera ett helårsresultat för 2015 som motsvarar 2,7 - 3,0 procent av koncernens omsättning.

– Styrelsen har analyserat den aktuella situationen ingående och fört diskussioner i de olika ägarländerna, och vi kom överens om att extraordinära åtgärder krävs, säger ordförande Åke Hantoft.

Styrelsens mål är annars ett nettoresultat på 3,0 procent av omsättningen. Det fördelas varje år som efterlikvid och konsolidering, enligt representantskapets beslut.

– Styrelsen vill också skicka en tydlig signal till alla ägare att vi stöttar en efterlikvid i mars 2016 på – i genomsnitt – 1 eurocent, beroende på det efterlikvidsberättigande värdet. Vi har för avsikt att diskutera detta med representantskapet i oktober, säger Åke Hantoft, styrelseordförande för Arla Foods, 

Han konstaterar att 2015 har visat sig vara ett mycket utmanande år för mjölkbönderna – både inom Arla och på andra ställen.

Enligt Åke Hantoft täcker de nuvarande intäkterna inte kostnaderna för mjölkproduktionen, vilket är en svår utmaning för bönderna och koncernens egna verksamheter.

 – Det är tydligt för alla – även utanför branschen – att det ryska embargot och att den kinesiska importen stannat av, har försatt de europeiska mjölkbönderna i en mycket svår situation. Arla samarbetar med de nationella branschorganisationerna för att förbättra den nationella lagstiftningen och ramverksvillkoren, säger Åke Hantoft.

De fallande mejeripriserna på världsmarknaden påverkar Arlas omsättning och den så kallade Arlaintjäningen. De globala marknadspriserna har varit under kraftig press sedan förra året när Kinas import av råvaruprodukter dämpades och Ryssland införde ett embargo på mejeriprodukter från EU.

– Det senaste året har Arla arbetat mycket aktivt för att begränsa effekterna av situationen på marknaden utan att skada marknadspositionen. Detta bevisar att vi har rätt strategi, men det finns ingen strategi som kan ta bort den kraftiga nedgången på världsmarknaden just nu, säger Åke Hantoft.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.