Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 03:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/miljoministern-vi-har-ingen-fastslagen-tidplan/

Svensk politik

Miljöministern: Vi har ingen fastslagen tidplan

Ny på jobbet. Per Bolund (MP) efterträdde Isabella Lövin som klimat- och miljöminister för en vecka sedan.
Ny på jobbet. Per Bolund (MP) efterträdde Isabella Lövin som klimat- och miljöminister för en vecka sedan. Foto: Magnus Hallgren

Miljöminister Per Bolund vill inte lova ett beslut om slutförvaret i Östhammar före årsskiftet. Han tillbakavisar att Miljöpartiets motstånd mot kärnkraften skulle påverka beslutprocessen.

– Vi har ingen fastslagen tidplan. Det är ett beslut som måste ta den tid som krävs, säger Per Bolund.

Kärnkraften kan behöva stängas ner efter 2023 om inte regeringen fattar ett beslut om slutförvaret för kärnbränsle före halvårsskiftet. Det säger Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg i en DN-intervju.

Frågan har utretts i många år och prövats i många instanser. Ett viktigt steg togs i höstas när Östhammars kommun sade ja till att förvaret lokaliseras där. Nu är det upp till regeringen att säga ja eller nej till den föreslagna lösningen.

Klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) vill dock inte ställa ut några löften om när ett besked kan komma.

– Det är ett beslut som spänner över 100.000 år som vi måste ta på allra största allvar. Det är ett enormt ansvar som vi måste förvalta väl. Frågan är högt prioriterad och vi jobbar hårt med den men den kan inte stressas fram, säger han.

Kan du garantera att ni fattar ett beslut före halvårsskiftet, som Vattenfall kräver?

– Nej, vi har ingen exakt fastslagen tidplan. Vårt arbete bygger på att människor måste känna sig trygga med att vi har gjort de analyser som krävs. Det handlar om att skydda människor och miljö från strålning som har stor hälsopåverkan.

Vad gör regeringen nu i ärendet?

– Vi utvärderar de underlag som kommit in och det är en del kompletteringar som vi väntar på. Det handlar bland annat om analyser av kopparinslutningen och skyddsbarriärerna.

Är Miljöpartiets allmänna motstånd mot kärnkraften en faktor som försenar processen?

– Jag är helt säker på att vilken syn man än har på kärnkraften, för eller emot, så vill alla att vi fattar beslut som ger en trygghet. Det har inget att göra med inställningen till kärnkraften, det har att göra med att vi måste kunna fatta beslut som är fullt underbyggda, säger Per Bolund.

Finns det något alternativ till lösningen med slutförvar i Östhammar?

– Vi fortsätter att jobba utifrån den ansökan som ligger på vårt bord.

Moderatledaren Ulf Kristersson.
Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: Alexander Mahmou

Moderatledaren Ulf Kristersson anser inte att Per Bolunds förklaring till dröjsmålet håller.

– Den här frågan är tröskad på längden och tvären av alla som ska göra sakliga analyser av detta. Alla underlagsbeslut är fattade och pekar entydigt på att lägga det här i Östhammar. Det saknas bara ett regeringsbeslut, säger han.

M-ledaren delar Vattenfalls bedömning att den fortsatta driften av kärnkraften är i fara.

– Regeringen borde förstå att när vi redan har betydande problem med tillgänglighet av el på rätt plats vid rätt tidpunkt vore det närmast katastrofalt om man i praktiken avstår från att fatta ett beslut och därmed avvecklar all kärnkraft inom ett par år.

– Det här handlar bara om problem i regeringen. Miljöpartiet har i praktiken ingenting emot om vi snabbavvecklar all kärnkraft, säger Ulf Kristersson.

Kärnkraften har varit en svår konfliktfråga i decennier, ända sedan den 1978 spräckte Centerledarens Thorbjörn Fälldins första regering. Först 2009 lyckades Alliansregeringen överbrygga den långvariga splittringen inom borgerligheten.

Även Stefan Löfvens regering har tvingats hantera intern splittring i kärnkraftfrågan. Motståndet mot kärnkraften var en av drivkrafterna när Miljöpartiet bildades medan Socialdemokraterna haft en pragmatisk hållning. En parlamentarisk energikommission förhandlade 2016 fram en kompromiss. Enligt den är målet att Sveriges elförsörjning ska vara förnybar 2040, vilket exkluderar kärnkraften.

Sedan dess har både Moderaterna och Kristdemokraterna hoppat av överenskommelsen. De kräver att målet istället ska vara fossilfri el, vilket skulle inkludera kärnkraften.

Trots många politiska beslut om kärnkraften har alltså frågan om slutförvaring av kärnavfall förblivit olöst.

Läs mer:

Vattenfalls larm – nästan fullt i kärnavfallslagret

Ewa Stenberg: Nu blir det kärnkraftsstrid i regeringen

Mer fossil el efter att kärnreaktorer stängts ner

Ämnen i artikeln

Vattenfall
Per Bolund
Kärnkraft
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt