Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Miljöministern vill skrota sopsystemet

Miljöminister Karolina Skog (MP) vill öka återvinningen genom att ge kommunerna hela ansvaret för insamlingen.
Miljöminister Karolina Skog (MP) vill öka återvinningen genom att ge kommunerna hela ansvaret för insamlingen. Foto: Emil Hammarstrom

Miljöminister Karolina Skog har startat arbetet med att i grunden göra om systemet för insamling av sopor. Hon vill öka återvinningen genom att ge kommunerna hela ansvaret för insamlingen.

– Det måste bli enklare för medborgarna, säger miljöministern.

Två tredjedelar av de sopor som förbränns skulle i själva verket kunna återvinnas, enligt en rapport från det kommunala organet Avfall Sverige. Det här vill miljöminister Karolina Skog (MP) förbättra. Hon är i startblocken för en politisk process som syftar till att i grunden stöpa om systemet för insamling av avfall. En dialog har inletts med både branschen och den borgerliga oppositionen. Målet är att gå in i regelrätta politiska förhandlingar i april.

Läs mer: ”Vi ser producentansvaret som en långsiktig princip”

– Dagens nivå på återvinningen duger inte. Det handlar om värdefullt material som man kan använda väldigt mycket bättre, säger Karolina Skog.

I dag är ansvaret delat mellan förpackningsproducenterna och kommunerna.

Miljöministern anser att de förbättringar som krävs inte är möjliga inom dagens tudelade system.

Hon har själv varit en varm anhängare av producentansvaret men anser nu att det krävs nytänkande.

– Det här har utretts många gånger. Man har skruvat och lappat och lagat systemet men det fungerar inte längre. Vi måste ta ett djupare grepp på frågan och titta på ansvarsfördelningen. Alla behöver släppa gamla käpphästar, säger Karolina Skog och fortsätter:

Foto: Hanna PerssonTvå tredjedelar av de sopor som förbränns skulle i själva verket kunna återvinnas, enligt en rapport från det ­kommunala organet Avfall Sverige. Foto: Hanna Persson

– Jag tror tyvärr att många förknippar producentansvaret för insamlingen av förpackningar med nedskräpade sopstationer som ligger mörkt och otillgängligt. Undersökningar visar att det svåraste med att inte ha bil är hur man ska hantera sitt avfall.

Miljöministern vill lägga hela ansvaret för insamlingen på kommunerna. Poängen är att medborgarna skulle få ett enda sammanhållet system att förhålla sig till och en instans att vända sig till med frågor och synpunkter. Om folk ska källsortera mer måste det bli enklare för hushållen, menar Karolina Skog.

En avgörande faktor är att sorteringen kan ske nära eller rentav i bostaden. Det handlar om samhällsplanering, påpekar miljöministern.

– Kommunerna har ett planmonopol och därför de rätta förutsättningarna för att ta ett helhetsansvar. Ingen annan aktör skulle kunna göra det.

Karolina Skog pekar på ett annat problem. De som bor i bostadsrättsföreningar som i dag ordnar sin källsortering själva i så kallade miljörum får betala dubbelt: dels den avgift som läggs på alla förpackningar för att bekosta producentansvaret, dels kostnaden för att få sitt sorterade avfall bortforslat.

Det finns även annat som Karolina Skog vill få med i sin sopreform. Textil behöver återvinnas i betydligt högre utsträckning än i dag. Där har klädbranschen redan tagit egna initiativ men lagar och regler behöver uppdateras. Enligt miljöministern behöver också sorteringen av plast bli ännu mer detaljerad, men det behöver troligen ske i ledet efter att hushållen har lämnat ifrån sig sitt avfall.

Kommunerna har ett planmonopol och därför de rätta förutsättningarna för att ta ett helhetsansvar. Ingen annan aktör skulle kunna göra det.

– Det händer väldigt mycket tekniskt inom återvinning av plast. Samtidigt råder det en brist, man slåss om det på världsmarknaden. Många producenter säger att om de bara kunde få tag i väl utsorterad plast så hade de använt det i sina förpackningar, säger Karolina Skog.

Hon har stöd hos kommunerna, vars samarbetsorgan Avfall Sverige välkomnar initiativet.

Karolina Skog kommer emellertid att stöta på motstånd från annat håll (se artikel här nedanför).

Såväl den borgerliga oppositionen som förpackningsindustrin anser att vägen framåt är att utveckla, inte avveckla, det nuvarande systemet.

Karolina Skog har redan haft de första kontakterna med de olika parterna i frågan. Inom kort går det ut en inbjudan till rundabordssamtal där såväl branschföreträdare som oppositionspartier är välkomna. Det ska lägga grunden för politiska förhandlingar med start i april. Ett färdigt förslag ska landa i riksdagen före nästa val, hoppas Karolina Skog.

– Jag vill ha en bred samförståndslösning som ger ett system som är stabilt och trovärdigt över tid. Den springande punkten för att komma överens är att vi hittar en helhetslösning som gör det möjligt att återvinna mer, säger hon.

Även om själva insamlingen kommunaliseras ser hon en viktig roll för marknaden även framgent när det gäller återvinningen.

– Om det offentliga ser till att få fram rena material så är det en bra grund för marknaden. Jag ser att det kan finnas utrymme för nya affärsmodeller i detta. Där hoppas jag att vi ska kunna hitta en samsyn med de borgerliga, säger Karolina Skog.

Fakta. Återvinning
Så fungerar det i dag

Ansvaret för insamling av hushållens avfall är delat mellan förpackningsindustrin och kommunerna. Kommunerna ansvarar för insamling av restavfall, alltså det du lägger i osorterat i den vanliga soppåsen. Även grovsopor och farligt avfall, som tas emot på återvinningscentraler, är kommunernas ansvar. Det gäller även bioavfall, som potatisskal och andra matrester.

Producentansvaret innebär att tillverkarna är ansvariga för återvinning av sina produkter. De är även ansvariga för insamlingen av förpackningar (pappkartonger, glasflaskor, konservburkar mm) men också tidningar. Insamlingen sköts av branschens gemensamma bolag FTI.

Det vill regeringen

All insamling av avfall från hushållen ska bli kommunernas ansvar. I dag är det delat mellan kommuner och förpackningsproducenter.

Återvinningen av textilier ska utvecklas och öka. Enskilda klädkedjor har redan tagit nya initiativ men lagstiftningen behöver uppdateras.

Insamling av sorterat matavfall som kan bli exempelvis biogas bör bli obligatoriskt för kommunerna.

Syftet med reformen är att det ska bli enklare att källsortera sina sopor och därmed ska andelen avfall som återvinns öka.

Frågan har utretts många gånger och systemet har utvecklats – men det räcker inte längre, anser miljöministern.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.