Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Miljonarvoden – och nu höjs de ännu mer

Kraftiga höjningar av styrelsearvodena ifrågasätts på flera av vårens bolagsstämmor. Mest gnissel är det om Carl-Henric Svanbergs nya rekordersättning som ordförande i Volvo. Aktiespararna reser dock större frågetecken runt de höjningar som görs i bankstyrelserna.

En genomgång som DN Ekonomi gjort av styrelsearvodena i börs­bolagen visar att den i särklass bäst arvoderade är styrelseproffset Leif Johansson, ordförande i Ericsson och Astra Zeneca.

Totalt kvitterade han ut 9,6 miljoner kronor för sina styrelseuppdrag förra året. Då ingick också en mind­re ersättning på 655.000 kronor för uppdraget som ledamot i skogs- och konsumentvarubolaget SCA.

Albin Rännar, chef för marknadsbevakningen på intresse­organisationen Aktiespararna, har inga allvarligare invändningar mot ersättningsnivåerna för styrelse­ledamöterna i börsens stora exportföretag, även om några i vissa fall kan te sig orimligt höga. Han reser större frågetecken kring de kraftiga höjningarna av arvodena som valberedningarna i bankerna lägger fram till vårens stämmor.

Höga arvoden i bankerna är inte alls lika motiverade, anser han. Dessutom begränsar nya EU-regler antalet uppdrag för bankledamöter, vilket är förklaringen till höjda arvoden.

– Det är mycket mer krävande att leda en styrelse i stora börs­noterade företag. Att leda en bank är i dag hårt reglerat från myndigheter och kan därför inte anses vara lika ansträngande som andra bolag, exempelvis Ericsson, där omvärlden förändras på några år, säger han.

Mest sticker därför Anders Sundströms nya arvode på 2,4 miljoner kronor i ögonen, en rekordhöjning med 74 procent mot året innan. Även övriga ledamöter i Swedbanks styrelse fick sina arvoden rejält höjda vid onsdagens bolagsstämma.

– Det man kan reagera på är antalet uppdrag vissa tar på sig, konstaterar Albin Rännar.

Anders Sundström har redan flera andra tunga uppdrag utanför börsen. Han sitter bland annat i KF:s och Folksams styrelser.

Höjda påslag kan också SEB:s ledamöter räkna med i år. Ord­förande Marcus Wallenberg föreslås få sitt fasta arvode höjt med drygt 14 procent till nära 2,8 miljoner kronor. Tillsammans med den ersättning som lämnas för att sitta i styrelsens olika utskott blir hans arvode från banken nästan 3,5 miljoner kronor. Det täcker en stor del av arvodena som Marcus Wallenberg går miste om när han lämnar Electrolux och Stora Ensos styrelse i vår. Arvodet för SEB:s vice ordförande ska höjas med 29 procent medan de övriga styrelseledamöterna får nöja sig med 25 procent mer.

Handelsbankens styrelse är dock löneledande. SHB:s ordförande Anders Nyrén får 3,1 miljoner kronor medan Nordeas ordförande Björn Wahlroos får cirka 2,5 miljoner kronor om valberedningarnas förslag går igenom.

Då ingår även ersättning för utskottsarbete.

Det kanske mest ifrågasatta höjningsförslaget inför vårens stämmor har lämnats av Volvos valberedning. Den anser att Carl-Henric Svanberg arvode ska lyftas med en miljon kronor. Om förslaget antas på stämman blir Svanbergs nya ersättning för slitet som ordförande i Volvo 3,375 miljoner kronor. Tilläggas kan att Carl-Henric Svanberg dessutom får in motsvarande drygt 8 miljoner kronor för uppdraget som ordförande i oljejätten BP.

Nu har ett tiotal av Volvos större ägare med cirka 17 procent av rösterna bakom sig ställt sig frågande, eller är till och med emot, den kraftiga höjningen till Svanberg. Dessa ägare försöker nu samordna sig kring ett motförslag, som ska läggas fram på Volvos bolagsstämma, enligt uppgifter till DN.

Lars-Erik Forsgårdh, ordförande i Styrelseakademien, anser att en rimlig ersättning till en ordförande i ett bolag bör ligga mellan 20 och 30 procent av en vd-lön.

– Nu har vd-lönerna skjutit i höjden något alldeles oerhört, men å andra sidan har arbetet och ansvaret för styrelserna också ökat, säger han.

När det gäller antalet styrelseuppdrag för en enskild person anser Lars-Erik Forsgårdh att de inte bör vara fler än att det går att avsätta tid för oförutsedda händelser.

I DN:s sammanställning hamnar styrelseräven och "maktbevakaren" Sverker Martin-Löf som god tvåa efter Leif Johansson. Martin-Löf drar in 8,9 miljoner kronor på sina sex olika styrelseuppdrag, bland annat i Industrivärden, Ericsson, Handelsbanken och SCA och han skuggas i sin tur av Hubertus von Grünberg, ordförande i ABB, med ett arvode på 8,7 miljoner kronor.

I toppen hamnar också Marcus Wallenberg och Jacob Wallenberg.

Totalt drog de 20 bäst avlönade styrelseproffsen tillsammans in över 80 miljoner kronor i fjol, visar DN:s beräkningar.

Fakta. Siffrorna

Uppgifterna om styrelsarvoden är hämtade från bolagens årsredovisningar och kallelser till årsstämmor.

Summorna gäller för 2013 och inkluderar arbetet i olika utskott.

För Astra Zeneca är arvodena från 2012.

I Anders Nyréns fall går arvodet till Industrivärden, där han är vd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.